Putin se confruntă cu o ameninţare istorică la adresa controlului absolut al puterii în Rusia

Autor: Daniel Belu Postat la 26 iunie 2023 73 afişări

Putin se confruntă cu o ameninţare istorică la adresa controlului absolut al puterii în Rusia

Vladimir Putin a reuşit să evite un atac asupra Moscovei printr-un acord în ultima clipă cu comandantul său mercenar răzvrătit. Dar revolta i-a străpuns aura de control politic total asupra Rusiei, spre deosebire de orice alt eveniment în aproape un sfert de secol de când se află la putere, conform Bloomberg.

Persoanele din interiorul Moscovei au fost uimite de faptul că a ignorat avertismentele repetate că şeful Wagner, Evgheni Prigojin, se pregătea să aducă convoaie de luptători puternic înarmaţi în capitală. În schimb, liderul rus le-a permis să se apropie atât de mult încât autorităţile au fost nevoite să desfăşoare tancuri şi trupe în apărare. Acest lucru a alimentat îndoieli altădată de neconceput cu privire la legendara sa comandă a ţării.

Oficialii americani şi europeni au descris în privat revolta de 24 de ore ca o provocare fără precedent la adresa controlului preşedintelui în vârstă de 70 de ani. Este puţin probabil ca acordul neclar care le-a permis lui Prigozhin şi oamenilor săi să plece fără consecinţe să marcheze sfârşitul tensiunilor, au avertizat aceştia.

După şaptesprezece luni de un război care ar fi trebuit să dureze câteva zile, tulburările au scos la iveală modul în care invazia care se zbate a distrus aparenţa de stabilitate pe care Putin s-a străduit ani de zile să o creeze. Un protejat de mult timp care a ajuns la proeminenţă în cateringul evenimentelor de la Kremlin, Prigozhin a organizat prima provocare militară la adresa unui preşedinte rus din 1993, un semn rău într-o ţară în care războaiele eşuate au dus în mod repetat la sfârşituri sângeroase pentru liderii care le-au început.

"Acesta este cel mai mare eşec public din întreaga carieră politică a lui Putin", a declarat Ekaterina Schulmann, un expert rus în ştiinţe politice stabilit în prezent la Berlin. "Revolta lui Prigozhin arată cât de fragil este cu adevărat regimul politic rusesc".

Atât Putin, cât şi Rusia vor ieşi probabil mai slabe din criză, potrivit unei evaluări confidenţiale a serviciilor de informaţii europene, împărtăşind opinia că aceasta va fi văzută ca un eşec personal al acestuia.

Ucraina, care se străduieşte să străpungă liniile ruseşti cu o contraofensivă care este cea mai bună speranţă a sa de a recuceri teritoriile ocupate, s-a bucurat de haosul de la Moscova. Kievul a declarat că trupele sale au înaintat în jurul Bakhmut, unde forţele lui Wagner au luptat timp de luni de zile, precum şi mai la sud. "Există progrese pe toate fronturile", a declarat sâmbătă ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar.

Slăbiciunea percepută a lui Putin i-ar putea încuraja pe aliaţii Kievului care cer un răspuns şi mai puternic la agresiunea Rusiei, în special la summitul NATO de luna viitoare de la Vilnius, unde Ucraina caută angajamente mai puternice din partea alianţei, potrivit unui oficial occidental de rang înalt.

Dar alţii dintre partenerii Kievului au fost mai precauţi. Aceştia s-au temut că această revoltă ar putea întări mâna adepţilor liniei dure, care doresc să intensifice efortul de război, sau că Putin ar putea deveni mai imprevizibil, deoarece va lua mai multe măsuri de reprimare acasă împotriva celor consideraţi neloiali. Capitalele americane şi europene au cerut oficialilor să fie prudenţi în declaraţiile publice, pe fondul incertitudinii.

Putin a vorbit la telefon în weekend pentru a-şi linişti aliaţii. Rusia a trimis un diplomat în China, care a fost alături de Putin în timpul războiului, pentru a explica "evenimentele din 24 iunie". Relatarea Beijingului despre întâlnire nici măcar nu a menţionat revolta.

Cu siguranţă, Putin a supravieţuit ameninţărilor din trecut la adresa autorităţii sale, înfruntând proteste publice, crize economice şi presiuni din străinătate. Pentru moment, nu există nici-un semn de provocare imediată a controlului său. Dar, pe măsură ce Kremlinul se pregăteşte pentru alegerile de anul viitor, care îl vor menţine pe Putin în funcţie până în 2030, cresc îndoielile cu privire la invincibilitatea sa politică.

Tensiunile din cadrul elitei ruseşti din cauza eşecului efortului de război au crescut de luni de zile, potrivit unor persoane familiare cu situaţia. Au apărut tabere rivale, au spus aceştia, unii făcând presiuni pentru o urmărire mult mai agresivă a campaniei, în timp ce alţii speră într-o soluţionare rapidă pentru a limita daunele aduse Rusiei. Eforturile lui Putin de a găsi un echilibru între cele două sunt din ce în ce mai dificile, au spus persoanele respective.

Preşedintele rus a fost încrezător că poate gestiona ambiţiile unui om care i-a servit cândva supa, potrivit unor persoane apropiate conducerii. Trupele călite în luptă ale lui Prigozhin ar putea da rezultate pe câmpurile de luptă unde armata lui Putin a eşuat, iar atacurile sale publice pline de înjurături la adresa comandanţilor de vârf au menţinut presiunea asupra şefilor militari neperformanţi.

Dar, pe măsură ce efortul de război se zbătea, raza de acţiune a lui Prigozhin a crescut datorită unei avalanşe de fonduri şi sprijin din partea Kremlinului. Discursul său aparent direct în reţelele de socializare i-a cucerit pe mulţi ruşi obişnuiţi, obosiţi de propaganda oficială. Mai important, el a exploatat un val profund de susţinere în rândul adepţilor liniei dure influente din elita securităţii şi a guvernului. Aceştia se temeau că Putin şi mulţi alţi oficiali de top nu erau suficient de angajaţi în obţinerea victoriei în Ucraina şi s-ar putea mulţumi cu o încetare a focului, au spus oamenii.

Criticile lui Prigozhin nu s-au răspândit niciodată de pe reţelele de socializare în instituţiile de stat care determină opiniile publice mai largi. "În societate, există o dorinţă ca acest lucru să se termine mai repede", a declarat Denis Volkov, sociolog la Centrul independent Levada.

În interiorul Kremlinului, temerile legate de extinderea influenţei lui Prigozhin au crescut, dar Putin a respins avertismentele că se pregăteşte să organizeze o provocare armată, au spus oamenii.

Efortul tardiv al lui Putin de a-l ţine în frâu pe Prigozhin a fost cel care a declanşat criza, au spus aceste persoane, când oficialii, la începutul acestei luni au ordonat luptătorilor săi din Wagner să se înscrie în Ministerul Apărării până la 1 iulie. Obişnuit să rezolve conflictele de la om la om, Prigozhin şi-a dus luptătorii să ceară o audienţă la Kremlin.

"Au vrut să desfiinţeze Wagner", a declarat Prigozhin sâmbătă pe Telegram.

În cadrul acordului pentru a pune capăt revoltei, negociat de preşedintele belarus Alexander Lukaşenko, un aliat apropiat al Rusiei, Putin a fost de acord să garanteze personal că mercenarul poate părăsi ţara şi a ridicat toate acuzaţiile penale împotriva luptătorilor săi. Mulţimile au aplaudat când Prigojin a părăsit oraşul Rostov, sâmbătă târziu, împreună cu luptătorii săi, potrivit unei înregistrări video de la faţa locului.

"Trebuiau să facă o înţelegere", a declarat Serghei Markov, un consultant politic cu legături strânse cu guvernul.

Un loialist de rang înalt al lui Putin a glumit duminică spunând că el şi personalul său se pregătiseră cu o zi înainte să îşi apere birourile din centrul Moscovei, dar au fost şocaţi de faptul că lui Prigozhin şi oamenilor săi li s-a permis să plece fără consecinţe. Acest lucru, a spus el, l-a lăsat să se întrebe dacă preşedintele ştie cu adevărat ce face.

În timp ce vehiculele blindate continuau să părăsească străzile Moscovei şi ale altor oraşe în weekend, Kremlinul a încercat să pară calm. Un minister guvernamental a recomandat ca jurnaliştilor să li se acorde o zi liberă luni, după weekendul "emoţionant şi tensionat".

Dar Putin a părut să se adreseze celor care, precum Prigozhin, care au pus la îndoială angajamentul său faţă de efortul de război, în comentariile prezentate duminică la televiziunea de stat. El i-a spus reporterului, într-un interviu înregistrat înainte de revoltă, că invazia îi atrage toată atenţia. "Ziua începe cu ea şi se termină cu ea", a spus el. "În permanenţă".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vladimir putin,
rusia,
amenintare,
putere,
revolta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.