Putin a ajuns la Beijing pentru Jocurile Olimpice, cu un acord de furnizare de gaze pentru China

Autor: Rafael Hekman Postat la 04 februarie 2022 530 afişări

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit vineri la Beijing pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 şi pentru întâlnirea cu preşedintele chinez Xi Jinping, aducând cu el un acord de creştere a livrărilor de gaze naturale către China, pe fondul creşterii tensiunilor cu Occidentul, relatează Reuters.

Putin a ajuns la Beijing pentru Jocurile Olimpice, cu un acord de furnizare de gaze pentru China

Putin i-a transmis lui Xi că Rusia a pregătit un nou acord pentru a furniza Chinei încă 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale, potrivit unei transmisiuni a discuţiilor lor difuzată la Moscova şi citată de Reuters.

Rusia, unul dintre liderii mondiali în furnizarea de hidrocarburi, şi-a consolidat legăturile cu China, principalul consumator de energie din lume, pe fondul impasului dintre Moscova şi Occident, în legătură cu Ucraina şi alte probleme.

Emisiunea difuzată la Moscova i-a arătat pe Xi şi Putin, niciunul dintre ei nepurtând mască, stând unul în faţa celuilalt la o masă mare într-o rezidenţă de stat din Beijing, înconjuraţi de asistenţi mascaţi.

„Aş dori să vă mulţumesc pentru invitaţia la deschiderea Jocurilor Olimpice", i-a spus Putin lui Xi.

„Ştim din primă mână că aceasta este o muncă uriaşă. Sunt sigur că prietenii noştri chinezi au făcut-o cu brio, aşa cum faceţi întotdeauna când pregătiţi astfel de evenimente majore".

Xi a declarat că întâlnirea a injectat o nouă vitalitate în relaţia dintre cele două ţări, potrivit raportului.

Jocurile Olimpice, deja transformate de pandemia de coronavirus şi care urmează să se desfăşoare într-un circuit strict închis, au fost umbrite şi de ameninţarea unei invazii ruseşti în Ucraina.

Statele Unite şi unii dintre aliaţii lor au anunţat un boicot diplomatic al Jocurilor în semn de protest faţă de situaţia drepturilor omului din China, care neagă orice abuzuri.

Anterior, imagini ale televiziunii de stat chineze au arătat un avion care zbura cu steagurile Rusiei şi Chinei. Alături se aflau avioane cu steagurile Mongoliei şi Serbiei. Preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi premierul Mongoliei, L. Oyun-Erdene, sunt aşteptaţi să participe la ceremonia de deschidere în cursul zilei de vineri.

Emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, şi prinţul moştenitor al Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, au aterizat, de asemenea, potrivit rapoartelor presei de stat.

Rusia şi China şi-au coordonat poziţiile cu privire la Ucraina în timpul unei întâlniri între miniştrii lor de externe, Wang Yi şi Serghei Lavrov, care a avut loc joi la Beijing, a anunţat Ministerul chinez de Externe.

În replică, Statele Unite au avertizat firmele chineze că vor suporta consecinţe dacă vor încerca să eludeze controalele la export impuse Rusiei, în cazul în care aceasta ar invada Ucraina.

„Avem o serie de instrumente pe care le putem desfăşura dacă vedem că firmele străine, inclusiv cele din China, fac tot posibilul să suplinească acţiunile de control al exporturilor din SUA, să le eludeze, să le ocolească", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, în cadrul unei conferinţe de presă obişnuite.

Înainte de Lavrov, Beijingul nu primise oaspeţi politici străini timp de aproape doi ani, în încercarea de se proteja de coronavirus.

Mii de soldaţi ruşi s-au masat în apropierea graniţei cu Ucraina, stârnind temeri privind o invazie, pe care Rusia neagă că o plănuieşte. Rusia a cerut NATO să interzică aderarea Ucrainei şi să se retragă din Europa de Est.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.