Proteste în Argentina după ce procurorii au cerut condamnarea vicepreşedintelui

Autor: Laura Buciu Postat la 28 august 2022 21 afişări

Vicepreşedintele Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, le-a cerut susţinătorilor săi să înceteze protestul de sâmbătă, apărându-le totodată dreptul de a manifesta, după ce procurorii au cerut o condamnare la 12 ani de închisoare pentru presupuse fapte de corupţie, potrivit Reuters.

Proteste în Argentina după ce procurorii au cerut condamnarea vicepreşedintelui

După o zi tensionată, în care mii de oameni au ieşit în stradă pentru a o apăra, iar doi au fost reţinuţi în confruntări în care au fost răniţi şapte ofiţeri de poliţie, Fernandez de Kirchner a ţinut un scurt discurs de seară pe o scenă improvizată în faţa casei sale.

„Într-o democraţie, dreptul la libertatea de exprimare este fundamental. Vreau să vă mulţumesc şi să vă rog să mergeţi să vă odihniţi. A fost o zi lungă”, a spus vicepreşedintele Argentinei.

Procurorii au acuzat-o luni pe Fernandez de Kirchner de fraudarea statului şi de implicare într-o schemă de deturnare a fondurilor publice în perioada în care a fost preşedinte, între 2007 şi 2015.

Cea mai mare demonstraţie a susţinătorilor ei a avut loc în faţa casei vicepreşedintelui, în elegantul cartier Buenos Aires Recoleta, unde la primele ore ale dimineţii poliţia a instalat garduri în încercarea de a împiedica o mare adunare.

După-amiază, manifestanţii, care susţin că Fernandez de Kirchner este victima unei persecuţii judiciare şi că gardurile au fost ridicate de primarul opoziţiei din Buenos Aires ca o provocare, au dărâmat barierele şi s-au ciocnit cu poliţia. Camioanele cu hidranţi au încercat să disperseze mulţimea cu apă.

"Astăzi m-am trezit cu colţul casei mele literalmente asediat. Vor să interzică demonstraţiile de iubire şi de susţinere absolut paşnice şi pline de bucurie, care au loc în faţa persecuţiei deja incontestabile a sistemului judiciar”, a declarat Fernandez de Kirchner într-un tweet.

În semn de susţinere, preşedintele Alberto Fernandez a intrat ulterior pe Twitter pentru a critica „violenţa instituţională declanşată de guvernul oraşului”.

Primarul Horacio Rodriguez Larreta a justificat amplasarea gardurilor şi acţiunile poliţiei, spunând într-o conferinţă de presă că „demonstraţia s-a transformat într-o situaţie de violenţă”.

Fernandez de Kirchner conduce aripa cea mai dură a coaliţiei peroniste de centru-stânga care guvernează Argentina de la sfârşitul anului 2019.

Verdictul şi orice potenţială sentinţă vor fi decise de un judecător, ceea ce ar putea dura luni de zile, deşi Fernandez de Kirchner ar putea face apel la orice decizie, ceea ce ar putea întârzia cu ani de zile un verdict final.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.