Proprietarul PRO TV a MURIT. Ce avere avea acesta şi ce afaceri mai avea în România

Autor: Ştefan Stan Postat la 29 martie 2021 438 afişări

Cotidianul american New York Times anunţă că miliardarul ceh Petr Kellner se află printmre victimele unui accident de elicopter în Alaska, alături de încă patru persoane, unde se afla la schi.  

Petr Kellner cumpărat Pro TV anul trecut, prin holdingul pe care îl deţine, PPF. 

Accidentul, care a omorat alte patru persoane, s-a întâmplat sâmbătă, şi este încă sub investigaţie. Kellner, care era cea mai bogată persoană din Cehia, avea o avere de 17,5 mld. dolari. PPF, care controlează afaceri în domenii precum finanţe, telecomunicaţii, producţie, media şi tehnologie, a anunţat că activele totale ajung la 44 mld. euro. 

Petr Kellner a cumpărat anul în 2019/ 2020 Pro TV, principalul canal de televiziune din România, într-o tranzacţie prin care a preluat de la americanii de al AT&T grupul CME, principalul acţionar al PRO TV.

Kellner a avut mai multe afaceri în România în ultimii 15 de ani, la un moment dat deţinuse şi 20% din Romexterra Bank, iar acum deţine două clădiri de bioruri din apropierea Guvernului.

PPF Real Estate a intrat în România în anul 2016, prima investiţie imobiliară fiind Metropolis Center, urmată în 2018 de achiziţia Crystal Tower.

Grupul PPF avea în plan noi achiziţii pe piaţa locală în condiţiile în care randamentele investiţionale rămân ridicate, iar condiţiile sunt similare cu cele din Europa Centrală.

Miliardarul ceh Petr Kellner, cu o avere estimată la 17,5 mld. dolari, vrea să cumpere noi spaţii în România. „PPF Real Estate este interesat să îşi dezvolte portofoliul pe plan local“

Cum tratează marile ziare moartea lui Petr Kellner

Petr Kellner a început să îşi construiască averea la începutul anilor ’90 vânzând produse de birotică şi papetărie.

Mai târziu a lansat un fond de investiţii prin care a cumpărat cel mai mare asigurător din Cehia în timpul privatizărilor. 

Kellner a absolvit Universitatea din Praga cu profil economic în anul 1986. A fost angajat al companiei cehe Impromat, un importator şi vânzător de fotocopiatoare. În acest context l-a cunoscut pe Milan Vinkler, alături de care va fonda PPF.

PPF, fondat în 1991, a preluat acţiunile mai multor companii privatizate de  statul ceh. Astfel, Kellner a devenit un jucător important pe mai multe pieţe locale, după care a început expansiunea în regiune, iar acum grupul controlează companii din Europa, America de Nord şi Asia.

Kellner a fost cotat de revista americană Forbes în 2018 ca fiind al 88-lea cel mai bogat om al planetei, cu o avere estimată atunci la 15,5 mld. dolari, care ulterior a fost revizuită la aproape 17,5 mld. dolari. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pro tv

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.