Proiect Mozaic a crescut cu 45% în ultimele 9 luni

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 14 octombrie 2015 106 afişări

FDP a creat zeci de locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile din România prin dezvoltarea unui grup de întreprinderi sociale.

Proiect Mozaic a crescut cu 45% în ultimele 9 luni

Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor (FDP) a finalizat implementarea proiectului de economie socială „SuccES Întreprinderi sustenabile pentru incluziune”.  Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 12 luni, începând cu octombrie 2014, fiind cofinanţat  din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, cu un buget total de 2.426.893,56 lei.

În urma desfăşurării proiectului, FDP a ajutat 158 de persoane din grupuri sociale vulnerabile să-şi găsească un loc de muncă prin serviciile de ocupare. Printre beneficiarii acestor servicii majoritatea au fost persoane de etnie rromă (37), persoane cu dizabilităţi (36) şi femei în situaţii de risc (36). De asemenea, serviciile de ocupare s-au adresat celor care au abandonat de timpuriu şcoala (23), tinerilor de peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie (19) şi persoanelor din familii cu mulţi copii (7).

O parte importantă a proiectului a fost reprezentată de înfiinţarea şi dezvoltarea structurilor de economie socială. Aceste structuri au ca scop creşterea incluziunii sociale pentru persoanele defavorizate prin crearea de locuri de muncă în cadrul unor afaceri sustenabile.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, FDP a dezvoltat patru întreprinderi sociale. Două dintre acestea Proiect Mozaic Ilfov (Popeşti Leordeni) şi SC FDP Store Team Cluj au fost create în 2012. Alte două au fost create şi dezvoltate în ultimul an - FDP Dambovita (Cojasca) şi Prest Com Pavaj Arad (Sântana). În cadrul acestor 4 organizaţii, pe parcursul proiectului, au fost create 22 de noi locuri de muncă, din care 16 pentru persoanele din grupuri vulnerabile şi menţinute încă 11 locuri de muncă create anterior.

Proiect Mozaic SRL este prima fabrică de mozaic ceramic şi materiale naturale din România cu finanţare europeană. Gândită ca întreprindere socială, fabrica are în prezent mai mult de jumătate dintre angajaţi persoane provenite din grupuri sociale vulnerabile, în ultimul an fiind create 3 locuri noi de muncă pentru persoane vulnerabile.

„Aflaţi la finalul celui de-al treilea trimestru al acestui an, constatăm o creştere de 45% a cifrei de afaceri a Fabricii de Mozaic faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014. Credem că această creştere a cifrei de afaceri se datorează faptului că în ultimul an am investit în activităţi de marketing şi am lansat produse noi”, declară Simona Carobene, administrator al firmei. 

În prezent întreprinderea produce mozaic, plinte, contratrepte, realizează tăieturi unghiulare, incizii, debitări şi profil antiderapant pentru trepte. Fabrica de Mozaic se află în localitatea Popeşti-Leordeni şi are o hală de 300 de mp, cu o capacitate de producţie totală de aproximativ 4500 mp pe lună, fiind dotată cu tehnologie cu utilaje italiene de ultimă generaţie.

O altă întreprindere socială creată în 2012 şi dezvoltată în cadrul proiectului este FDP Store Team, având ca obiect de activitate prestarea de servicii de curăţenie în judeţul Cluj. În ultimul an FDP Store Team a creat 5 noi locuri de muncă pentru persoane defavorizate: persoane cu handicap, tineri proveniti din sistemul de protecţie socială, mame cu mulţi copii, persoane de etnie roma.  Într-o piaţă cu o ofertă bogată, FDP Store Team se adresează persoanelor juridice, şcolilor şi grădiniţelor oferind servicii curăţenie la standarde de calitate ridicate.

SES FDP Dâmboviţa este a treia intreprindere socială creată de FDP în comuna Cojasca pentru a oferi  servicii de curăţenie. Aici s-au angajat 6 persoane, din care 3 persoane din grupuri vulnerabile (persoane de etnie roma), iar clienţii către care se îndreaptă sunt în principal persoane fizice şi firme mici. Între obiectivele întreprinderii se află menţinerea locurilor de muncă, lărgirea portofoliului de clienţi şi extinderea în oraşul Târgovişte.

Prest COM Pavaj este cea de a patra întreprindere socială creată în cadrul proiectului în oraşul Sântana din judeţul Arad, având ca obiect de activitate fabricarea produse din beton pentru construcţii (pavele, borduri, etc). Această structură, iniţiativă a Primăriei oraşului Sântana, a creat 8 locuri de muncă noi, dintre acestea 5 fiind ocupate de persoane vulnerabile (persoane de etnie romă). Obiectivele întreprinderii vizează lărgirea portofoliului de clienţi către firme din domeniul construcţiilor, autorităţi publice inclusiv şcoli şi persoane fizice.

„După investiţiile făcute în ultimul an cu ajutorul finanţării europene în proiectul ”SuccES Întreprinderi sustenabile pentru incluziune” am reuşit să creăm 22 noi locuri de muncă în piaţă şi să dezvoltăm întreprinderile până la punctul în care acestea să devină generatoare de venit şi să fie sustenabile” precizează Carmen Andreşoi, managerul proiectului.

Proiectul este implementat de Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor în parteneriat cu Filialele Arad, Dâmboviţa şi Cluj, Primăria Oraşului Sântana, SC Proiect Mozaic SRL, FDP Store Team SRL.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/proiect-mozaic-a-crescut-cu-45-in-ultimele-9-luni-14840514
14840514
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.