Producţia industrială a României, cel mai important indicator pentru mersul industriei locale, a crescut în primele 8 luni cu 12,7 an/an. În august, industria a crescut cu 3% an/an, dar a scăzut cu 9,9% faţă de iulie 2021

Autor: Cristina Bellu Postat la 13 octombrie 2021 57 afişări

Producţia industrială a României, cel mai important indicator pentru mersul industriei locale, a crescut în primele 8 luni cu 12,7 an/an. În august, industria a crescut cu 3% an/an, dar a scăzut cu 9,9% faţă de iulie 2021

Producţia industrială a României, care face circa 20% din economie, a crescut cu 12,7% (serie brută) în primele opt luni din an comparativ cu perioada similară a anului trecut, susţinută de industria prelucrătoare, care a bifat un avans de 13,7% şi de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu o creştere de 12,3%, arată datele transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică.

În aceeaşi perioadă, INS apreciază că industria extractivă a scăzut cu 1,6%.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, industria a înregistrat un avans de 13,1% comparativ cu perioada ianuarie-august 2020, ca efect al creşterilor înregistrate în industria prelucrătoare (plus 13,2%) şi producţia şi furnizarea  de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat ( plus 12,4%).

Industria extractivă a scăzut cu 2,1%.

(Sursa: INS)

În luna august 2021, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 3% faţă de august 2020, ca efect al creşterilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (plus 7,4%), industria prelucrătoare ( plus 2,5%) şi industria extractivă (plus 0,5%)

Comparativ cu luna iulie 2021, industria a înregistrat o scădere de 9,9% (serie brută), trasă în jos de industria prelucrătoare (minus 11,4%), de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (minus 4%) şi de industria extractive (minus 1,6%).

Indicii producţiei industriale descriu evoluţia industriei pe total, pe secţiuni - industria extractivă, prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie  electrică şi termică,  gaze, apă caldă şi aer condiţionat, pe diviziuni CAEN, precum şi pe marile grupe industriale.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.