LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Pariul pe turismul românesc

Producătorul de porţelan IPEC din Alba Iulia, controlat de familia Covaciu, angajează 65 de oameni

Autor: Laurentiu Cotu Postat la 09 octombrie 2022 124 afişări

Producătorul de porţelan IPEC din Alba Iulia, controlat de familia Covaciu, angajează 65 de oameni

Compania IPEC (Întreprinderea de Porţelan Elena Covaciu), deţinută de famila Covaciu, unul dintre prin­cipalii furnizori ai IKEA de pe piaţa locală, are disponibile în prezent 65 de locuri de muncă pentru încărcători-descărcători la fabrica de porţelan din Alba Iulia, potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba. Compania a ajuns anul trecut la un număr mediu de 561 de angajaţi, conform datelor publice.

IPEC a realizat în 2021 o cifră de afaceri de 140,5 mil. lei (28,5 mil. euro), în creştere cu aproape 15% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania a avut anul trecut un profit net de 2 mil. lei (424.000 de euro), mai mic cu 16,7% faţă de anul precedent, când IPEC a raportat un câştig net de 2,5 mil. lei (518.000 de euro), conform datelor publice. 

IPEC se află printre cei mai mari jucători din lume în domeniul produselor de menaj şi porţelan superior, cu aproximativ 50 de milioane de piese fabricate anual şi livrate la nivel mondial, din Japonia până în SUA, conform unor informaţii anterioare. La început, în urmă cu un sfert de secol, activitatea companiei era formată din producţie de articole ornamentale şi decorative, produse în cantităţi mici, care erau apoi desfăcute pe piaţa internă. 

Anul 1996 a adus prima schimbare majoră în abordarea strategiei de vânzari, compania demarând o relaţie de afaceri cu concernul suedez IKEA, pentru care a început să producă din ce în ce mai mult, de la an la an. Astfel, dintr-o mică afacere de familie, compania a început să se transforme într-o facilitate orientată către producţia de serie, cu utilaje moderne şi desfacere pe piaţa externă.

Prima fabrică a IPEC a fost construită pe baza unui împrumut de la Fondul Româno-American de Dezvoltare. La finalul lui 1997 producţia era în creştere, iar IPEC achiziţionase deja cel de-al doilea cuptor. Concernul suedez IKEA a fost unul dintre primii mari clienţi ai IPEC. În februarie 1999, IKEA a început să cumpere de la IPEC boluri pentru cereale, având la bază un contract. Un an mai târziu, IPEC a învins trei companii româneşti alături de care se afla într-o competiţie lansată de IKEA, al cărui premiu era o ofertă de investiţie pe cinci ani sau fonduri pentru construirea unei noi fabrici. Construcţia noii fabrici a început în aprilie 2001, având programată demararea producţiei la finalul aceluiaşi an. În fabrica IPEC din Alba Iulia funcţionează în prezent câteva sute de roboţi industriali, compania aflându-se în topul firmelor din România ca utilizare a roboţilor industriali în procesul de producţie. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
producator,
ikea,
fabrica,
portelan,
IPEC,
alba iulia,
companie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.