Producătorul de maşini electrice Rivian se prăbuşeşte pe bursă: Ford vrea să renunţe la acţiunile deţinute companie. Capitalizarea, de la 140 mld. dolari în toamnă la 22 mld. dolari acum

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 09 mai 2022 120 afişări

Producătorul de maşini electrice Rivian se prăbuşeşte pe bursă: Ford vrea să renunţe la acţiunile deţinute companie. Capitalizarea, de la 140 mld. dolari în toamnă la 22 mld. dolari acum

Acţiunile Rivian Automotive au deschis prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii la un nou minim, după ce presa din Statele Unite a scris că Ford Motor vrea să vândă 8 milioane de acţiuni deţinute la startup, potrivit CNBC.

La aproape o oră de la începutul sesiunii de astăzi, acţiunile Rivian erau pe minus cu 13% la 25 dolari per unitate, declinul de anul acesta ajungând la 76%. De la oferta publică iniţială (IPO) din noiembrie 2021, compania a scăzut cu 81% pe bursă.

Duminică, 8 mai, a expirat oficial o perioadă de lockup pe acţiuni aplicată oamenilor din cadrul companiei (insideri) şi primilor investitori, precum Ford.

Ford va vinde acţiunile prin intermediul Goldman Sachs. Gigantul deţine 102 milioane de acţiuni la Rivian.

Conform surselor citate de CNBC, JPMorgan Chase – cea mai mare bancă din SUA în funcţie de active – plănuieşte să vândă între 13 milioane şi 15 milioane de acţiuni pentru un vânzător actualmente necunoscut.

Toamna trecută, Rivian era al treilea cel mai valoros producător auto din lume, cu o capitalizare de 140 de miliarde de dolari. Valoarea de piaţă atinge astăzi 22 de miliarde de dolari.

În martie, Rivian a declarat că estimează să producă anul acesta 25.000 de maşini electrice şi SUV-uri, în condiţiile în care startup-ul se confruntă cu o serie de probleme ale lanţurilor de aprovizionare şi întreruperi ale producţiei interne. Numărul reprezintă doar jumătate din producţia prognozată de Rivian anul trecut.

Compania este aşteptată să îşi publice rezultatele din T1/2021 după închiderea sesiunii de trading din SUA de miercuri, 11 mai.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.