''Procesul maimuţei''. Un profesor a ajuns în faţa judecătorilor pentru că l-a predat pe Darwin

Postat la 25 mai 2018 142 afişări

Pe 25 mai se împlinesc 93 de ani de la un proces care a zguduit societatea americană a vremii.

''Procesul maimuţei''. Un profesor a ajuns în faţa judecătorilor pentru că l-a predat pe Darwin

În "Procesul maimuţei", aşa cum a fost numit el ulterior, un profesor a fost adus în faţa justiţiei pentru că a îndrăznit să predea în şcoală teoria evoluţionistă a lui Charles Darwin.

 

Legea de la acea vreme interzicea ca în învăţământ să fie predate teorii care contrazic Biblia. În primăvara anului 1925, profesorul John Scopes a intrat la una din clasele sale pentru a citi cu glas tare tinerilor capitolul despre evoluţia omului, precum şi o sinteză a teoriei lui Darwin despre selecţia naturală din volumul Hunter’s Civic Biology. A fost arestat imediat şi trimis în judecată sub acuzaţia de încălcare făţişă şi sfidătoare a legii.

 

"Procesul maimuţei" a fost lung mediatizat şi a avut loc la Curtea de Justiţie din Dayton, Tenessee.

 

Profesorul Scopes a fost amendat cu 100 dolari. Ulterior, o altă instanţă a anulat-o. Bătălia era departe de a se fi încheiat. Show-ul mediatic a atras atenţia societăţii americane asupra chestiunilor ştiinţific-evoluţioniste, iar partizanii curentului darwinist au beneficiat astfel de o publicitate fără precendent.

 

Acum, America ştia în sfârşit cine fusese Charles Darwin şi ce încercase acesta să trasnmită.

 

Cititi mai multe pe www.descopera.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.