Problemele interne şi tensiunile din zona euro au dus investiţiile străine în 2012 la minimul ultimilor 10 ani

Autor: Claudia Medrega Postat la 13 februarie 2013 17 afişări

Criza din Europa, tensiunile politice interne şi modul în care a fost tratată criza de către decidenţii de politici monetare şi fiscale au determinat continuarea trendului de scădere a investiţiilor străine în 2012, până la 1,6 mld. euro, minimul ultimilor zece ani, consideră analiştii.

"După părerea mea, continuarea trendului de diminuare a investiţiilor străine directe a fost determinată, în principal, de deficienţele interne şi doar pe plan secundar de tensiunile şi riscurile din zona euro. Atragerea de investiţii străine directe depinde de mai mulţi factori, în afară de potenţialul de creştere al unei economii, iar România stă bine doar la nivelul costurilor salariale", consideră Melania Hăn­cilă, economistul-şef al Volksbank. Ea a arătat că, din păcate, politica fiscală nu stimulează atragerea de investiţii străine, deoarece nivelul taxelor şi impozitelor nu mai este atractiv, iar birocraţia excesivă, corupţia şi ineficienţa adminis­tra­ţiei publice descurajează potenţialii investitori. Un alt factor negativ este sistemul juridic deficitar şi lipsa unei legislaţii economice eficiente care să reducă infracţionalitatea economică. 

Mai multe stiri pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/problemele-interne-si-tensiunile-din-zona-euro-au-dus-investitiile-straine-in-2012-la-minimul-ultimilor-10-ani-10560573
10560573
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.