Probleme mari pentru Danone si Carlsberg: Rusia pune sechestru pe subsidiarele celor două companii care activează în ţară în urma celui mai recent decret a lui Vladimir Putin care ţinteşte companiile „neprietenoase”

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 17 iulie 2023 86 afişări

Probleme mari pentru Danone si Carlsberg: Rusia pune sechestru pe subsidiarele celor două companii care activează în ţară în urma celui mai recent decret a lui Vladimir Putin care ţinteşte companiile „neprietenoase”

Rusia a preluat controlul filialelor din ţară ale companiilor Danone SA din Franţa şi Carlsberg din Danemarca, în temeiul unui decret al preşedintelui Vladimir Putin care vizează companiile din ţările „neprietenoase”, relatează Bloomberg.

Potrivit decretului de duminică, acţiunile la Baltika Brewing Company, deţinută de Carlsberg, şi la Danone Russia JSC vor fi transferate Agenţiei Federale de Gestionare a Proprietăţii din Rusia pentru „gestionare temporară”.

Decizia nu va afecta previziunile financiare ale Danone pentru 2023, iar compania ia măsuri pentru a-şi proteja drepturile acţionarilor săi din Rusia, a precizat producătorul de alimente cu sediul la Paris într-o declaraţie. Carlsberg a calificat decizia drept „neaşteptată” şi a indicat că evaluează consecinţele juridice şi operaţionale, precum şi orice impact financiar.

Putin a semnat în aprilie un decret care permite controlul „temporar” al statului asupra activelor companiilor sau persoanelor fizice din state „neprietenoase” - printre care se numără SUA şi aliaţii săi - ca răspuns la măsuri similare sau la ameninţarea cu acestea din partea acestor ţări.

Măsura de duminică marchează uin al doilea episod în care Kremlinul foloseşte decretul pentru a confisca active. Anterior, Rusia a preluat controlul asupra utilităţilor deţinute de Fortum Oyj din Finlanda şi Uniper SE din Germania.

Danone, care produce iaurt şi alimente pentru copii, printre alte produse alimentare, intenţiona să vândă cea mai mare parte a activităţilor sale din Rusia, dar intenţiona să păstreze 25% din acţiuni şi să rămână în consiliul de administraţie. Se aştepta ca vânzarea să ducă la pierderi de până la 1 miliard de euro .

Carlsberg a găsit în iunie un cumpărător pentru Baltika, a declarat atunci unitatea rusă. „În urma decretului prezidenţial, perspectivele acestui proces de vânzare sunt acum extrem de incerte”, a precizat Carlsberg duminică.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.