Principalul partid de extremă-dreapta din Franţa are un nou lider. Marine Le Pen, înlocuită

Autor: Iulian Moşneagu Postat la 05 noiembrie 2022 98 afişări

Principalul partid de extremă-dreapta din Franţa are un nou lider. Marine Le Pen, înlocuită

Jordan Bardella a fost ales sâmbătă pentru a o înlocui pe Marine Le Pen în funcţia de preşedinte al principalului partid de extremă-dreapta din Franţa, o schimbare simbolică ce vine într-un moment crucial pentru Mobilizarea Naţională (RN), care a renăscut.

Bardella, un tânăr ambiţios în vârstă de 27 de ani şi membru al Parlamentului European, a câştigat un vot intern al partidului cu 85% din voturi, potrivit rezultatelor anunţate la un congres al partidului la Paris. El devine prima persoană care conduce partidul anti-imigraţie care nu poartă numele Le Pen de când a fost fondat, în urmă cu jumătate de secol, informează AP.

Mobilizarea Naţională încearcă să profite de un rezultat remarcabil în alegerile legislative din acest an şi de sprijinul tot mai mare pentru partidele de extremă dreapta din alte părţi ale Europei, în special din Italia vecină.

Marine Le Pen a declarat că doreşte să se concentreze pe conducerea celor 89 de parlamentari ai partidului din Adunarea Naţională. Este de aşteptat în continuare ca ea să deţină o putere semnificativă în conducerea partidului şi să candideze din nou la preşedinţie în 2027.

Bardella a fost preşedinte interimar al Mobilizării Naţionale de când Le Pen a intrat în cursa prezidenţială anul trecut. El l-a învins pe rivalul Louis Aliot, 53 de ani, primarul oraşului Perpignan şi un înalt oficial al partidului timp de două decenii. Alliot, care este un susţinător fervent al ascensiunii lui Le Pen şi un fost partener al acesteia, a obţinut 15% din voturile partidului.

Le Pen a pierdut în faţa lui Emmanuel Macron la a treia sa candidatură la preşedinţie din acest an, dar a obţinut 44% din voturile la nivel naţional, cel mai mare scor de până acum. Două luni mai târziu, partidul ei a obţinut cele mai multe mandate de până acum în camera inferioară a parlamentului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
marine le pen,
partid,
lider

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.