Primul miliard de lei al unei companii antreprenoriale din industria alimentară. Ioan Popa, Transavia, cel mai mare producător de carne de pasăre: Foarte curând vom trece borna de 1 miliard de lei. Urmând strategia noastră, vom continua creşterea solidă

Autor: Florentina Niţu Postat la 22 decembrie 2021 344 afişări

Miliardul de lei mult aşteptat de la o companie antreprenorială din industria alimentară şi a băuturilor vine, după trei decenii de capitalism, de la Transavia, cel mai mare producător de carne de pasăre din România, care în 2020 a atins pragul de afaceri de 822 de milioane de lei la nivel de grup, potrivit reprezentan­ţilor companiei.

Primul miliard de lei al unei companii antreprenoriale din industria alimentară. Ioan Popa, Transavia, cel mai mare producător de carne de pasăre: Foarte curând vom trece borna de 1 miliard de lei. Urmând strategia noastră, vom continua creşterea solidă

Miliardul de lei mult aşteptat de la o companie antreprenorială din industria alimentară şi a băuturilor vine, după trei decenii de capitalism, de la Transavia, cel mai mare producător de carne de pasăre din România, care în 2020 a atins pragul de afaceri de 822 de milioane de lei la nivel de grup, potrivit reprezentan­ţilor companiei.

„Suntem o afacere de familie, cu capital 100% românesc, integrată vertical, care foarte curând va trece borna de 1 miliard de lei. Urmând strategia noastră, vom continua creşterea solidă, concentrându-ne pe calitatea şi siguranţa produselor noastre, pe inovaţie şi pe îmbună­tăţirea permanentă a proceselor şi a activităţilor care reduc impactul asupra mediului“, a spus Ioan Popa, preşedintele grupului Transavia într-un interviu acordat ZF.

Transavia este unul dintre cele mai puternice businessuri de familie româneşti, cu o experienţă de 30 de ani pe piaţă. Grupul are 28 de ferme de creştere a păsărilor, localizate în opt judeţe din România, în Alba, Cluj, Sibiu, Braşov, Timiş, Mureş, Harghita şi Caraş-Severin, având o suprafaţă de teren agricol cumulată de 10.000 de hectare. De asemenea, are patru ferme de producţie de cereale, o fabrică de nutreţuri com­binate cu o capacitate de producţie a furajelor de 250.000 tone/an, trei abatoare şi o fabrică de procesare a cărnii.

Compania Transavia, cea mai mare din grupul cu acelaşi nume, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 650 de milioane de lei şi se află pe locul 15 în topul celor mai mari companii din industria alimentară şi a băuturilor după cifra de afaceri realizată în 2020, conform datelor de la Registrul Comerţului. Industria este estimată la 60 de miliarde de lei, iar primele afaceri antreprenoriale din aceasta sunt Romaqua – producătorul Borsec (Octavian Creţu şi Nicolae Palfi), Unicarm din Satu Mare, un business integrat, controlat de Vasile Lucuţ, Transavia, controlată de Ioan Popa, şi Prutul Galaţi, o companie controlată de Marian Andreev. Niciuna dintre acestea nu a atins până acum pragul de afaceri de 1 miliard de lei, iar astfel Transavia ar fi prima companie cu acţionariat românesc care ar reuşi această performanţă istorică.

„Rulăm analize de oportunitate şi evaluăm proiectele de investiţii asigurându-ne că implementarea este fezabilă şi că ne va permite să ne atingem obiectivele ambiţioase pe care le avem, atât în ceea ce priveşte evoluţia afacerii, cât şi în privinţa angajamentelor luate pentru reducerea amprentei ecologice“, a întărit Ioan Popa.

La începutul acestui an, în luna ianuarie, antreprenorul spunea că la nivel de grup investiţiile din 2021 vor fi de 15-20 de milioane de euro, pentru a dezvolta capacitatea de producţie, atingând astfel capacitatea de 100.000 de tone carne produse anual, faţă de 90.000 de tone anterior.

„Suntem agili şi investim pe toate palierele. Credem că acesta este modul în care putem să câştigăm competiţia cu entităţi din aceeaşi categorie, fie ele companii internaţionale sau locale“, a precizat Popa în interviul acordat pentru ZF.

În pofida situaţiei dificile din acest an, adusă de scumpirile materiilor prime şi ale utilităţilor, antreprenorul crede că în orice situaţie de criză, este esenţial ca liderul să fie capabil să transmită încredere, să traseze o direcţie, un scop.

„În această perioadă dificilă pe care cu toţii o traversăm, am alocat resurse optime pentru a proteja locurile de muncă şi veniturile angajaţilor, care chiar au fost mărite pentru cei mai mulţi dintre salariaţii noştri“, a menţionat el. În prezent, la nivel de grup lucrează peste 2.200 de persoane, conform spuselor acestuia.

Ioan Popa, antreprenorul care lucrează în domeniul zootehnic de peste 35 de ani, a visat la un moment dat să devină inginer, pompier sau medic, iar în liceu îşi dorea să urmeze Dreptul, dar a ales în cele din urmă Facultatea de Zootehnie şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, cu specializare în tehnologia de creştere a păsărilor.

În 1991, a pus bazele Transavia, imediat după Revoluţie, cumpărând o fermă de tip CAP (Cooperativă Agricolă de Producţie - n.red.) la periferia municipiului Alba Iulia, cu aproape un milion de lei, sumă obţinută dintr-un împrumut bancar. 

Ce sfaturi aveţi pentru micii antreprenori din industria alimentară?

„Am un sfat pe care îl dau tuturor celor care vor să aibă succes în ceea ce fac: respectaţi regulile, respectaţi obiectivele şi puneţi pasiune în modul în care le atingeţi. Cei care vor să fie antreprenori în industria alimentară ar trebui să aibă mereu în minte: consumatorul, sănătatea şi bunăstarea lui, respectul pentru angajaţi şi grija pentru mediu. Pentru performanţă, faceţi planuri pe termen lung şi asiguraţi-vă soliditatea afacerii şi independenţa financiară înainte de a extinde operaţiunile.“

Care sunt hobby-urile dumneavoastră în afara muncii?

„Familia este locul în îmi încarc bateriile, locul de unde îmi iau energia. Îmi fac timp mereu pentru o carte bună, un film bun şi pentru sportul meu preferat - golful, un sport extrem de competitiv în care trebuie să lupţi cu tine însuţi pentru a fi din ce în ce mai bun.“

Dacă aţi putea alege doar trei alimente pe care să le consumaţi timp de o lună, ce alimente aţi alege?

„Friptură de pui Libertan, salată asortată şi ciorbă de pui Fragedo.“

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.