Primul ghid privind hărţuirea la locul de muncă intră la avizare

Autor: Andreea Tobias Postat la 15 martie 2023 68 afişări

Femeile din România sunt în număr mare discriminate, izolate, plătite prost şi de prea multe ori dezavantajate. Primul ghid privind hărţuirea la locul de muncă intră pe circuitul de avizare ministerială, anunţă ministrul Gabriela Firea.

Primul ghid privind hărţuirea la locul de muncă intră la avizare

„Hărţuirea morală şi sexuală este un fenomen despre care se vorbeşte prea puţin, dar care este prezent în instituţiile publice şi companiile private. Primul ghid privind hărţuirea la locul de muncă intră pe circuitul de avizare ministerială. Este o premieră în domeniul prevenirii şi combaterii hărţuirii sexuale! Femeile din România sunt în număr mare discriminate, izolate, plătite prost şi de prea multe ori dezavantajate. Suntem pe locul 26 din 27 în Europa, deci la coada clasamentului realizat de Institutul European pentru Egalitate de Gen. Anul trecut, 354 de femei au fost hărţuite de soţi şi parteneri, dar şi de către persoane cunoscute, cum sunt colegi de serviciu”, a scrie Firea pe Facebook.

Potrivit ministrului, tot anul trecut a fost pronunţată o decizie împotriva statului român într-un proces deschis la CEDO de o angajată hărţuită într-o instituţie de stat şi care ale căror plângeri au fost tratate superficial.

Ghidul privind hărţuirea pe criteriu de sex şi hărţuirea morală la locul de muncă a fost elaborat de specialiştii Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, ANES, împreună cu Institutul Român Pentru Drepturile Omului şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

„Am preluat în forma finală toate observaţiile solicitate de sindicate şi patronate pentru avea un document util pentru victimă şi uşor de pus în practică de angajatori. Analizăm propunerea prin care plângerea să fie asumată de către victimă şi nu o hârtie anonimă, evident cu protecţia reclamantului”, adaugă ministrul.

Ghidul urmează să fie implementat în toate instituţiile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
firea,
ghid,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.