Primele cinci reţele de farmacii au trecut de 2.200 de unităţi împreună în 2019 şi acoperă 27% din piaţa totală

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 23 iulie 2020 1515 afişări

Primele cinci reţele de farmacii au trecut de 2.200 de unităţi împreună în 2019 şi acoperă 27% din piaţa totală

Trei din zece farmacii de la nivel naţional aparţine unuia dintre primii cinci jucători ca număr de unităţi, după ce în ultimii cinci ani marile reţele şi-au adăugat cumulate circa 200 de unităţi noi în urma tranzacţiilor din piaţă, arată calculele ZF făcute pe baza informaţiilor primite de la companii.

Astfel, Catena, Dr. Max(Sensiblu), Dona, Help Net şi Ropharma şi-au consolidat poziţia în piaţă prin achiziţii ale jucătorilor mici, farmaciile independente care nu au rezistat în piaţa concurenţială a farmaciilor.

În plus, marile reţele au profitat şi de dezvoltarea marilor centre comerciale, având puterea economică să plătească chiriile din mall-uri, unde au avut acces la un flux mare de oameni. Sensiblu şi Help Net au deschis cele mai multe farmacii în cadrul mallurilor din Bucureşti, cu 16, respectiv 11 unităţi în centrele comerciale, din totalul de 19 astfel de spaţii analizate de ZF.

În multe cazuri, în funcţie de mall, funcţionează chiar şi două farmacii ale aceluiaşi grup în acelaşi loc, cum este cazul centrului Park Lake din sectorul 3, unde la etaje diferite sunt farmaciile Dr. Max şi Sensiblu, parte ale A&D Pharma, grup controlat de cehii de la Penta Investments.

Primul an când farmaciile din top cinci au trecut de 2.000 de unităţi cumulate a fost 2018, după ce încă din 2015 reţelele au apăsat puternic pedala achiziţiilor în piaţă. Trendul a urmat acelaşi curs şi în 2019, mai ales după intrarea a doi jucători internaţionali pe piaţă, Penta Investments prin preluarea Sensiblu şi Phoenix care a preluat Help Net.

Apetitul investitorilor străini pentru piaţa românească de medicamente, în special pentru divizia de distribuţie şi retail farma, s-a văzut ulterior prin achiziţiile făcute de cei doi jucători în piaţă. Astfel, Sensiblu a preluat în 2019 jumătate dintre farmaciile Belladonna, 46 de unităţi, iar Help Net a cumpărat 17 farmacii Proxi Pharm din Constanţa şi 32 de farmacii Ecofarmacia din Ardeal.

De altfel, Help Net a avut şi cea mai puternică strategie de achiziţii, lucru care a dus la urcarea lanţului controlat de germanii de la Phoenix în topul celor mai extinse reţele până pe locul trei, cu 350 de unităţi, devansând farmaciile Dona.

Dincolo de achiziţiile majore anunţate de marii jucători, piaţa a continuat să se mişte, lucru care se vede din creşterea numărului de unităţi pe care le deţin de la an la an. Este cazul Catena de exemplu, brandul creat de antreprenoarea Anca Vlad, care nu a anunţat tranzacţii substanţiale, dar a ajuns la 817 unităţi la finalul lui 2019, în creştere cu 67 de farmacii faţă de anul anterior, din datele oferite de companie. Catena şi-a păstrat primul loc în clasamentul celor mai extinse lanţuri încă din 2012, din datele ZF.

Şi Ropharma, reţeaua de farmacii controlată de omul de afaceri Mihai Miron, se extinde cu paşi mici, mai ales în zona Ardealului şi a Moldovei, de acolo de unde a şi pornit istoria primelor unităţi în urmă cu circa şapte decenii. Ropharma a ajuns la 147 de farmacii la finalul anului 2019.

Farmaciile Dona, controlate de antreprenorul Eugen Banciu, au avut un parcurs contant, având anul trecut 309 unităţi. În 2016, Dona a pus pe piaţă un concept de franciză, primul astfel de proiect din piaţa retailului farma.

Un specific al pieţei farmaciilor este faptul că toţi cei cinci jucători de la vârf au în acelaşi grup şi distribuţia de medicamente, având astfel un control mai mare asupra stocurilor de medicamente, mai ales în contextul crizelor care au marcat piaţa în ultimii ani.

Retailul farma a ajuns la 19 miliarde de lei în 2018, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. La nivel naţional sunt circa 8.100 de farmacii, iar numărul acestora este reglementat de criterial demographic. Sunt însă situaţii în care numărul de farmacii depăşeşte în anumite zone populaţia, în piaţă existând de-a lungul timpului mai multe excepţii de funcţionare, unul dintre acestea aplicându-se în cazul mall-urilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farmacii,
piata,
retele,
trecere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.