Prima finantare din programul InvestEU din România ajunge la Antibiotice Iaşi, pentru constructia unei fabrici de 95 mil.euro. BEI acoperă un sfert din investitie

Autor: Roxana Rosu Postat la 10 noiembrie 2023 42 afişări

Prima finantare din programul InvestEU din România ajunge la Antibiotice Iaşi, pentru constructia unei fabrici de 95 mil.euro. BEI acoperă un sfert din investitie

Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi a semnat un acord de împrumut în valoare de 25 de milioane de euro cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru finanţarea construcţiei unei noi fabrici.

Împrumutul BEI reprezintă un sfert din investiţia totală de 95,4 de milioane de euro.

Investitia va duce la crearea a aproximativ 100 de locuri de muncă în  zona de cercetare şi producţie pe parcursul a patru ani.

„Acest parteneriat cu Banca Europeana de Investitii consolidează "The Future Together 2030", planul nostru de afaceri şi, în acelasi timp, întăreşte capacitatea de răspuns a companiei la nevoile şi solicitările pieţei farmaceutice europene. Investim în cercetare, transfer tehnologic şi noi site-uri de fabricaţie pentru a aduce plus valoare industriei farmaceutice şi pentru a consolida indicatorii economico-finaciari ai companiei până în anul 2030.”, a declarat Ioan Nani, directorul general al Antibiotice S.A.

Acordul a fost realizat prin programul InvestEU, care urmăreşte să acorde fonduri de peste 372 de miliarde de euro în perioada 2021-2027.

 „Această colaborare arată angajamentul nostru de a cultiva inovarea, de a crea locuri de muncă şi de a sprijini soluţiile pentru domeniul sănătăţii din România. Sprijinul BEI permite Antibiotice S.A. să-şi extindă capacităţile de producţie, contribuind semnificativ la bunăstarea populaţiei europene şi la extinderea cercetării şi dezvoltării în regiunile de coeziune. Mă bucur să salut acest prim proiect InvestEU în România.”,a  declarat Vicepreşedintele BEI, Teresa Czerwinska.

BEI lucrează în România de la începutul anilor 1990 şi a finantat 180 de proiecte în valoare de 17,78 miliarde euro.

Programul InvestEU reuneşte multitudinea de instrumente financiare disponibile în prezent în UE pentru a susţine investiţiile. Fondul InvestEU este implementat prin intermediul unor parteneri financiari care vor investi în proiecte folosind garanţia UE de 26,2 miliarde euro. Întreaga garanţie bugetară va susţine proiectele de investiţii ale partenerilor de implementare, le va creşte capacitatea de suportare a riscurilor şi, astfel, va mobiliza investiţii suplimentare de cel puţin 372 miliarde euro

 

Antibiotice a încheiat prima jumătate a anului cu afaceri de 315,9 milioane de lei, în creştere cu 27% comparativ cu S1/2022, în timp ce profitul net s-a majorat cu 82,8% la 62 de milioane de lei. Investiţiile realizate în S1/2023 au atins 27,17 milioane de lei, din care 8,16 milioane reprezintă proiecte de cercetare proprie, in-licensing şi echipamente pentru modernizarea capacităţilor de cercetare.

Compania de stat este evaluată la 802 milioane de lei la BVB.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bei,
cercetare,
antibiotice,
imprumut

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.