Prima fabrică de componente pentru bateriile maşinilor electrice din România va crea 500 de noi locuri de muncă într-o unitate de 400 mil. euro: De aici putem dezvolta pe orizontală o întreagă industrie

Autor: Roxana Petrescu Postat la 07 martie 2022 913 afişări

Prima fabrică de componente pentru bateriile maşinilor electrice din România va crea 500 de noi locuri de muncă într-o unitate de 400 mil. euro: De aici putem dezvolta pe orizontală o întreagă industrie

Compania RockTech va realiza o investiţie de 400 de milioane de euro într-o rafinărie de pulbere de litiu în România, materia primă venind de la minele din Canada, pentru ca apoi produsul să fie încorporat în baterii pentru maşinile electrice, potrivit unui memorandum semnat cu autorităţile române.

O unitate similară este construită în Germania, la graniţa cu Polonia, fără a fi dezvăluite la acest moment numele localităţilor.

„UE va folosi în curând la scară largă maşini electrice. Unitatea din România va contribui la eforturile UE de a obţine independenţa. Primul convertor este la graniţa germană-poloneză. Al doilea ar putea fi aici. Am scanat în ultimele luni mai multe locaţii şi suntem recunoscători pentru sprijinul pe care l-am primit aici”, a declarat Dirk Harbecke, preşedintele consiliului de admnistraţie al RockTech Lithium, luni, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că fabrica va duce la crearea a 500 de locuri de muncă, directe şi indirecte, iar echipamentele vor putea dota anual 500 de maşini electrice.

De la nivel oficial nu a fost comunicat când ar putea fi lansată investiţia, unde şi ce va pune la dispoziţia investitorilor statul român.

Autorităţile locale spun că există şansele dezvoltării pe orizontală a unei noi industrii.

„Azi am semnat în numele guvernului român acest memorandum la care lucrăm de peste un an de zile. Sunt foarte bucuros că intrăm pe zona de componente de baterii. Aceste rafinării vor face pulberea de litiu, nu vorbim despre exploatarea litiului în România, ci de litiu adus de la minele din Canada, dar România va beneficia de o investiţie de 400 de milioane de euro, locuri de muncă. De aici poate fi dezvoltată pe orizontală o industrie. Prin PNRR avem posibilităţi de finanţare. Putem oferi ajutoare de stat investitorilor care vin să investească în România”, a declarat Vorgil Popescu, ministrul energiei.

În acest moment nu se ştie unde va fi amplastă fabrica şi nici când vor fi demarate lucrările.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.