Prima DISTOPIE din lume? Ţara în care toţi cetăţenii vor primi RATING-URI în următorii doi ani, la fel ca produsele din magazinele online. Ce riscă cei cu punctaj prea mic

Postat la 26 noiembrie 2018 170 afişări

Planul Chinei de a judeca fiecare din cei 1,3 miliarde de persoane pe baza comportamentului social a făcut un pas mai aproape de realitate, după ce Beijingul este pe cale să adopte un program de puncte pe parcursul întregii vieţi, care atribuie ratinguri personalizate fiecărui rezident.

Prima DISTOPIE din lume? Ţara în care toţi cetăţenii vor primi RATING-URI în următorii doi ani, la fel ca produsele din magazinele online. Ce riscă cei cu punctaj prea mic

Capitala va colecta date de la mai multe departamente, pentru a recompensa sau a pedepsi aproximativ 22 de milioane de locuitori, pe baza acţiunilor şi reputaţiei lor, până la sfârşitul anului 2020, potrivit unui plan publicat pe site-ul web al guvernului municipal din Beijing. Cei care beneficiază de un aşa-numit "credit social" vor beneficia de "canale verzi", în timp ce cei care încalcă legile vor avea o viaţa dificilă.

 

Autorităţile consideră că proiectul din Beijing va îmbunătăţi sistemul social, astfel încât cei persoanele care nu se bucură de încredere nu vor fi capabili să facă nici măcar un singur pas fără a fi cunoscut. China a experimentat mult timp sisteme de clasificare a cetăţenilor, recompensând comportamentul bun cu servicii şi pedepsind acţiunile rele cu restricţii şi sancţiuni. Criticii spun că astfel de mişcări sunt pline de riscuri şi ar putea duce la sisteme care reduc oamenii la puţin mai mult de un raport.

 

Eforturile Beijingului sunt cele mai ambiţioase, printre mai mult de o duzină de oraşe care au programe similare.

Hangzhou a lansat sistemul său de evaluare personală la începutul acestui an, recompensând "comportamente prosocial", cum ar fi munca voluntară şi donaţiile de sânge şi pedepsindu-i pe cei care încalcă legile privind traficul sau dau mită. Până la sfârşitul lunii mai, persoanele evaluate negativ în China nu au primit rezervări pentru 11 milioane de zboruri şi 4 milioane de călătorii cu trenul de mare viteză, potrivit Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rating,
cetateni,
primire,
magazine,
online,
produse

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.