Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Măcin, reţinut de DNA pentru luare de mită

Autor: Cătălin Legănel Postat la 23 aprilie 2015 52 afişări

Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Măcin, Constantin Balaban, a fost reţinut de DNA şi va fi prezentat instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru luare de mită, fiind acuzat că a primit de la mai multe persoane bani, dar şi un viţel, în schimbul soluţionării favorabile a unor dosare.

Potrivit unui comunicat al DNA, în ordonanţa procurorilor se arată că, în cursul lunii februarie 2015, Constantin Balaban, în calitatea sa de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, a primit de la trei persoane, prin intermediar, drept mită, un viţel de 70 de kilograme după sacrificare, în schimbul soluţionării favorabile a unui dosar penal în care cele trei persoane erau cercetate pentru vătămare corporală.

Mita a fost remisă după ce, în 3 februarie, Balaban, din proprie iniţiativă, a întocmit două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu două dintre persoanele cercetate, cărora le-a aplicat două pedepse de şapte luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării acestora.

Tot în aceeaşi dată, prim-procurorul a dispus clasarea cauzei faţă de cea de-a treia persoană.

Procurorii anticorupţie au mai stabilit că, în iunie 2014, Constantin Balaban a primit de la o altă persoană, prin intermediar, 600 de euro, după ce persoana respectivă fusese prinsă conducând un autoturism în municipiul Măcin, sub influenţa băuturilor alcoolice şi având permisul de conducere anulat. În schimbul acestei sume, prim-procurorul, care avea în supraveghere dosarul penal, s-a angajat să îl soluţioneze favorabil, în condiţiile în care poliţistul dispusese începerea urmăririi penale.

De asemenea, Constantin Balaban mai este acuzat că în perioada august - septembrie 2014 a primit de la o altă persoană, prin intermediar, în incinta Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, în mod succesiv, sumele de 550 de euro şi 700 de lei. În schimbul acestei mite, Balaban a fost de acord cu întocmirea unei soluţii favorabile într-un dosar penal în care persoana respectivă era cercetată penal sub aspectul conducerii unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. Astfel, la iniţiativa persoanei cercetate, el a întocmit un acord de recunoaştere a vinovăţiei prin care persoana respectivă a primit pedeapsa de un an închisoare, cu amânarea executării acesteia.

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, a lui Constantin Balaban, acesta fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită. Având în vedere calitatea de procuror a acestuia, în conformitate cu prevederile legale, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea sa preventivă, urmând ca prim-procurorul Constantin Balaban să fie prezentat, vineri, Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BALABAN,
REŢINERE,
/actualitate/prim-procurorul-parchetului-judecatoriei-macin-retinut-de-dna-pentru-luare-de-mita-14145803
14145803
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.