Preţurile de consum din Tokyo cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 7 ani

Autor: Dorin Oancea Postat la 06 mai 2022 25 afişări

Preţurile de consum din Tokyo cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 7 ani

Preţurile de bază ale consumatorilor din Tokyo, considerat un indicator principal al tendinţelor preţurilor din Japonia, au crescut cu 1,9% în aprilie faţă de anul precedent, marcând cel mai rapid ritm anual din ultimii şapte ani, potrivit datelor guvernamentale publicate vineri, scrie Reuters. 

Creşterea inflaţiei, determinată în principal de costurile alimentelor şi de disiparea efectului reducerilor anterioare ale tarifelor pentru telefoanele mobile, subliniază opinia comună a economiştilor potrivit căreia Japonia va înregistra o accelerare a creşterii preţurilor până la ţinta de 2% stabilită de banca centrală în următoarele luni.

"Inflaţia la nivel naţional (de bază) ar putea creşte peste 2% în aprilie-iunie... deoarece imaginea a fost aceeaşi în ultimele luni - creşterile preţurilor la alimente s-au extins", a declarat Takumi Tsunoda, economist senior la Shinkin Central Bank Research Institute.

Indicatorul a marcat cea mai rapidă creştere din martie 2015, când indicele a crescut cu 2,2%.

În citirea de ansamblu, care include costurile alimentelor proaspete, IPC Tokyo a crescut cu 2,5% în aprilie faţă de anul precedent, cea mai rapidă creştere din octombrie 2014.

Efectul dispărutei reduceri a tarifelor pentru telefoanele mobile de anul trecut a împins în sus IPC general cu 0,80 puncte, în timp ce preţurile alimentelor neproaspete l-au împins în sus cu 0,17 puncte, au arătat datele.

Preţurile la energie în Tokyo au crescut cu 24,6% în aprilie, în ritm anual, mai lent decât în martie, datorită programelor guvernamentale de subvenţionare a carburanţilor pentru a reduce costurile benzinei şi ale altor energii.

Aşa-numitul IPC de bază din Tokyo, excluzând alimentele proaspete şi articolele energetice, a crescut cu 0,8% în aprilie, înregistrând prima creştere din martie 2021.

Banca Japoniei (BOJ) şi-a majorat săptămâna trecută prognoza pentru rata inflaţiei din acest an, dar şi-a menţinut neschimbată politica monetară, subliniind hotărârea de a menţine stimulentele masive până când presiunile inflaţioniste vor fi însoţite de creşteri salariale şi de o cerere mai puternică.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
japonia,
inflatie,
tokyo,
rapid,
consum,
alimente

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.