Presiunea creşte pe China să redeschidă fabricile şi să reînceapă producţia

Autor: Mihai Gongoroi Postat la 08 februarie 2020 596 afişări

Presiunea creşte pe China să redeschidă fabricile şi să reînceapă producţia

Companii din toată lumea aşteaptă aşteaptă un semnal de la China că plănuieşte să redeschidă fabricile şi să reînceapă producţia luni, transmite BBC.

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, marile mărci de la producătorii de maşini până la giganţii tehnologici vor avea dificultăţi în a-şi fabrica şi livra produsele la termen.

Stocurile sunt deja la limita inferioară după ce fabricile chineze s-au închis pe scară largă pentru a preveni răspândirea coronavirusului. China, cunoscută drept fabrica lumii, joacă un rol crucial în lanţurile de aprovizionare globale şi în economia mondială.

Apple este una dintre companiile care s-ar putea confrunta cu probleme în aprovizionare în contextul în care cei doi mari asamblori ai iPhone-urilor sale, Foxconn şi Pegatron, au sediul în China. Compania americană şi-a închis deja birourile şi magazinele din China anunţând că monitorizează situaţia.

Autorităţile chineze le-au cerut companiilor să extindă vacanţa prilejuită de Anul nou chinezesc până pe 10 februarie pentru a preveni răspândirea bolii virusului mortal, iar preocuparea nouă este în prezent pe întârzieri suplimentare în producţie, deoarece unele autorităţi locale recomandă companiilor să-şi ţină fabricile închise.

Impactul de pe urma opririi extinse a sectorului manufacturier din China a fost deja resimţit de Hyundai, al cincilea cel mai mare producător auto din lume, care a fost nevoit să oprească producţia în Coreea de Sud deoarece a rămas fără piese din China.

"Sunt destul de sigur că luni nu este un termen realistic", spune Michael Every, şef la Rabobank pe pieţe financiare în regiunea Asia-Pacific.

Alte companii auto printre care Tesla, Volkswagen şi Toyota au anunţat că se aşteaptă la un efect disruptiv asupra producţiei.

"Este încă neclar câţi muncitori în fabrică se vor întoarce în fabrici după vacanţa prelungită", spune şi Iris Pang, economist la ING.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
coronavirus,
producţie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.