Preşedinţia României reacţionează după fake-news-ul cu trupele trimise în Ucraina: Nici nu a sugerat
În niciun context, oficial sau neoficial, preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, nu a declarat şi nici nu a sugerat că ţara noastră este dispusă sau intenţionează să trimită militari români în Ucraina, transmite, vineri, Administraţia Prezidenţială, după fake-news-ul cu trupe în Ucraina.
După ce au apărut în spaţiul public, în special pe TikTok, informaţii atribuite în mod eronat unor declaraţii ale preşedintelui interimar al României, Ilie Bolojan, referitoare la o posibilă trimitere de militari români în Ucraina, coordonatorul Cancelariei Preşedintelui interimar al României şi Consilierul Prezidenţial pentru Securitate Naţională, Cristian Diaconescu, au transmis că „în niciun context, oficial sau neoficial, Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, nu a declarat şi nici nu a sugerat că ţara noastră este dispusă sau intenţionează să trimită militari români în Ucraina”.
„Dimpotrivă, declaraţiile sale publice au subliniat în mod constant continuarea sprijinului multidimensional al României pentru Kiev, fără a include perspectiva dislocării de trupe în ţara vecină aflată în conflict. Aceasta este în concordanţă cu poziţia naţională stabilită în urma consultărilor cu reprezentanţii partidelor politice, în pregătirea participării la Consiliul European din 20 martie 2025, şi cu decizia adoptată în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 28 martie 2025. Conform cadrului legal naţional, o eventuală decizie privind dislocarea de militari români într-o zonă de conflict trebuie adoptată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi supusă aprobării Parlamentului României.
Prin urmare, o astfel de măsură nu poate fi luată unilateral de Preşedintele României, fără o comunicare publică prealabilă, clară şi lipsită de echivoc”, transmite Administraţia Prezidenţială.
Totodată, Coordonatorul Cancelariei Preşedintelui interimar al României şi Consilierul Prezidenţial pentru Securitate Naţională, Cristian Diaconescu, fac apel ca cetăţenii să consulte sursele oficiale şi să evite diseminarea sau amplificarea informaţiilor neverificate şi, implicit, potenţial false.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) avertizează asupra amplificării, pe platforma TikTok, a unei campanii de dezinformare legate de presupuse „dovezi” ale unei decizii a autorităţilor române de a trimite trupe în Ucraina.
Potrivit MApN, aceste afirmaţii „nu au nicio bază reală” şi constituie încercări de a induce panică în rândul populaţiei pe fondul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina.
Dezinformarea este susţinută de un material video trunchiat, preluat dintr-o declaraţie de presă susţinută de preşedintele interimar al României Ilie Bolojan la sfârşitul lunii februarie 2025, după consultările cu partidele parlamentare.
Clipul este prezentat în afara contextului original şi este difuzat de mai multe conturi pe platforma TikTok, potrivit autorităţilor.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro