Preşedintele Volkswagen Ferdinand Piech demisionează după pierderea luptei pe putere cu CEO-ul Winterkorn

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 26 aprilie 2015 137 afişări

Preşedintele grupului Volkswagen a demisionat după două decenii în fruntea celui mai mare producător auto din Europa, după ce nu a reuşit să îl înlăture din funcţie pe directorul general Martin Winterkorn, relatează Bloomberg.

Piech, în vârstă de 78 de ani, demisionează imediat din toate funcţiile deţinute la VW, iar fosta sa soţie, Ursula, a decis la rândul ei să plece din consiliul de administraţie al grupului, se arată într-un comunicat al VW.

Mandatul de preşedinte al lui Piech urma să se încheie în aprilie 2017.

"Membrii conducerii au constatat în unanimitate că în baza a ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni încrederea reciprocă necesară pentru o colaborare de succes nu mai există", potrivit comunicatului.

Consiliul de conducere al board-ului VW a anunţat în 17 aprilie că Winterkorn este cel mai potrivit pentru postul de director general al grupului. Anunţul a fost determinat de un interviu acordat revistei Der Spiegel din 10 aprilie de preşedintele Piech, în care acesta a exprimat îndoieli legate deWinterkorn.

Cei şase membri ai consiliului, între care şi Piech, au propus prelungirea contractului lui Winterkorn dincolo de anul 2016, după ce preşedintele nu a reuşit să forţeze înlăturarea acestuia.

Piech a afirmat în interviu că s-a distanţat de Winterkorn şi nu mai vrea ca acesta să fie viitorul preşedinte al VW. Distanţarea lui Piech de fostul său apropiat, fără nicio explicaţie, a provocat un şoc la nivelul grupului VW, cel mai mare angajator din Germania.

Winterkorn, sub conducerea căruia VW a obţinut profituri record şi concurează Toyota Motor pentru poziţia de cel mai mare producător auto la nivel mondial, a participat la şedinţa consiliului din 16 aprilie,pentru a-şi apăra funcţia.

Consiliul pregăteşte de obicei întâlnirile board-ului VW, format din 20 de membri, respectiv acţionari cu drept de vot şi reprezentanţi ai sindicatului, care are dreptul să angajeze şi să concedieze membri ai conducerii şi să ia alte decizii majore.

Board-ul urmează să se reunească într-o şedinţă ordinară cu o zi înainte de adunarea anuală a acţionarilor din data de 5 mai. O decizie referitoare la mandatul lui Winterkorn este improbabilă înainte de începutul anului 2016. În Germania, contractele directorilor de rang înalt sunt prelungite, de regulă, în ultimul an de mandat.

Pe lângă Piech, care face parte şi din una din cele două familii care controlează VW, consiliul de conducere este format din Stephan Weil, premier al landului Saxonia Inferioară, şeful consiliului muncii, Bernd Osterloh, şi adjunctul acestuia, Stephan Wolf, Berthold Huber, reprezentantul sindicatului IG Metall, şi Wolfgang Porsche, vărul lui Piech şi reprezentant al celeilalte familii acţionare a grupului.

Clanurile Porsche-Piech controlează 50,7% din drepturile de vot în cadrul grupului Volkswagen, prin intermediul companiei holding Porsche SE.

Landul Saxonia Inferioară, unde se află sediul central al VW, este al doilea mare acţionar al grupului, cu o participaţie de 20%, urmat de emiratul Qatar, cu 17%.

Huber, care este preşedinte adjunct, va prelua responsabilităţile lui Piech, de preşedinte al consiliului de supraveghere, până la desemnarea unui succesor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
VW,
CONDUCERE,
/actualitate/presedintele-volkswagen-ferdinand-piech-demisioneaza-dupa-pierderea-luptei-pe-putere-cu-ceo-ul-winterkorn-14158278
14158278
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.