Preşedintele turc Erdogan anunţă că va colabora cu Putin pentru a transforma Turcia într-un hub de gaze naturale. Acordul va marca următorul pas în încercările lui Putin de a continua să vândă combustibil rusesc în Europa

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 20 octombrie 2022 83 afişări

Preşedintele turc Erdogan anunţă că va colabora cu Putin pentru a transforma Turcia într-un hub de gaze naturale. Acordul va marca următorul pas în încercările lui Putin de a continua să vândă combustibil rusesc în Europa

Preşedintele rus Vladimir Putin – ale cărui planuri de a vinde direct gaze naturale în Europa au fost respinse – solicită acum ajutorul Turciei pentru a vinde combustibil pe continent, scrie Business Insider.

Miercuri, preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat că ţara sa va colabora cu Rusia pentru a crea un „nod de gaze naturale”, a informat agenţia turcă Anadolu.

Evoluţia vine la o săptămână după ce Putin s-a oferit să redirecţioneze livrările de gaze naturale către Europa prin Turcia – o propunere care i-a surprins pe oficialii turci.

"Este prima dată când auzim asta. Prin urmare, este devreme să facem o evaluare", a declarat la acea vreme ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, potrivit Reuters. „Acestea sunt lucruri care trebuie discutate în amănunt”.

Putin şi Erdogan s-au întâlnit la o zi după ce preşedintele rus a sugerat planul, iar liderul turc a declarat pe 14 octombrie că autorităţile energetice din cele două ţări vor începe imediat să lucreze la propunere.

Susţinerea rapidă de către Erdogan a propunerii lui Putin de a crea un hub de gaze naturale în Turcia evidenţiază adâncirea legăturilor dintre Moscova şi Ankara, o evoluţie care îngrijorează Occidentul.

Turcia – membră NATO şi ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană – a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia, dar nu a sancţionat Rusia şi nu a închis spaţiul al aerian ţării. Rusia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Turciei.

Acordul dintre Erdogan şi Putin vine la trei săptămâni după ce s-au descoperit scurgeri pe conductele cheie Nord Stream care transportă gaze naturale din Rusia în Germania.

Nord Stream 2 nu a început niciodată operaţiunile comerciale, deoarece Germania a renunţat la proiect cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina pe 24 februarie. Construcţia conductei, care trece pe sub Marea Baltică din Rusia până în Germania, a fost finalizată în septembrie 2021.

Alexander Novak, viceprim-ministrul rus, a declarat în septembrie că exporturile de gaze ale ţării către UE vor scădea cu aproximativ 50 de miliarde de metri cubi în 2022, a informat agenţia de presă Interfax. Cantitatea reprezintă aproximativ o treime din cele 155 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc pe care UE i-a importat în 2021, conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.