Preşedintele CNVM: Noua Autoritate Financiară nu se poate înfiinţa în trei luni

Autor: Roxana Pricop Postat la 21 ianuarie 2013 40 afişări

Carmen Negoiţă, preşedintele CNVM, dă semnalul că nu acceptă desfiinţarea rapidă a instituţiei pe care o conduce.

În una dintre puţinele ieşiri publice, Carmen Negoiţă, pre­şedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de monitorizare a pie­­ţei de capital ce va fi înglobată în Au­toritatea de Supraveghere Financiară (ASF) începând din martie, atrage aten­ţia că termenul de trei luni este nefezabil pentru comasarea supravegherii. "Pentru ca ASF să poată funcţiona eficient sunt necesare dezbateri, consultarea pieţei şi a tuturor instituţiilor implicate, analize de impact şi eficientizare a actului de supraveghere la nivelul unei singure entităţi. În opinia mea, termenul de doar trei luni pentru implementare este nefezabil. Crearea şi asigurarea func­ţionării unei astfel de entităţi impune un termen de cel puţin un an", a declarat Negoiţă. Ea câştigă peste 6.000 de euro pe lună ca şi comisar CNVM, la fel ca şi ceilalţi şase comisari. Şi din partea Comisiei de Asigurări (CSA), unde salariile sunt de peste 20.000 de euro la nivelul membrilor consiliului, s-au manifestat rezerve până acum, dar nu publice. Proiectul fulger al înfiinţării autorităţii unice de supraveghere financiară, apărut la finalul anului trecut, a fost adoptat în regim de urgenţă şi a dat peste cap întreaga piaţă financiară pentru că Guvernul vrea să desfiinţeze cele trei comisii de supraveghere a pieţei de capital, a asigurărilor şi a pensiilor private care funcţionează de aproape două decenii ca instituţii de sine stă­tătoare. CNVM supraveghează companii listate la bursă cu o valoare de peste 20 de miliarde de euro, CSA este responsabilă de o piaţă de peste 2 mld. euro, iar Comisia de pensii private pentru o piaţă de 2,3 mld. euro.

Cele trei comisii au un istoric de funcţionare de peste 15 ani, au îm­preu­nă 450 de angajaţi şi au încheiat 2011 cu deficite cumulate de 6 milioane de euro din cauza cheltuielilor mari cu sa­lariaţii. Guvernul a stabilit ca termen limită 15 martie, dată până la care trebuie să fie numită conducerea noii autorităţi. "Cel mai mare pericol este cel de a cauza instabilitate în pieţele financiare. Pot apărea fracturi în activitatea celor trei comisii în contextul în care fiecare dintre acestea este implicată în proiecte, este prezentă la discuţii şi grupuri de lucru la nivel european", a conchis Carmen Negoiţă.

Cititi mai multe pe ZF Corporate.

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/presedintele-cnvm-noua-autoritate-financiara-nu-se-poate-infiinta-in-trei-luni-10508600
10508600
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.