Presa străină despre rezultatele alegerilor: „Românii şi-au pedepsit partidul de guvernare”

Autor: Mircea Nica Postat la 27 mai 2019 409 afişări

Presa străină despre rezultatele alegerilor: „Românii şi-au pedepsit partidul de guvernare”

Românii au respins în mod covârşitor măsurile văzute ca o piedică în combaterea corupţiei într-un referendum fără caracter obligatoriu, dând o dublă  lovitură partidului social-democraţilor (PSD), aflat la guvernare, scrie Reuters.

Publicaţia The New Federalist consideră că România a avut cea mai plină de culoare campanie şi cu un scop clar de la aderarea la UE din 2007. Societatea civilă, partidele politice şi sectorul privat se comportă în funcţie de vârsta lor europeană: România va împlini 13 ani în ianuarie 2020. Ţara a ajuns, în cele din urmă, într-o etapă în care înţelege importanţa şi rolul incontestabil al Uniunii Europene, scrie The New Federalist.

„Pe scurt, am văzut o campanie fără precedent în România. Direcţii politice, noi atitudini, rolul ţării în cadrul viitorului mecanism de securitate şi apărare funcţional, federalismul european, euroscepticismul, interguvernamentalismul, schimbările climatice... toate acestea au făcut parte din competiţia de pe scena politică a României din ultimele săptămâni”, a scris The New Federalist.

Euronews îi aduce în prim plan pe românii din diaspora care au stat cu orele la cozile de la secţiile de votare şi care, după ore de aşteptare, au plecat acasă fără să voteze. Narcisa Nechita, o româncă ce locuieşte în Amsterdam, a declarat pentru Euronews că nu a putut să-şi exprime votul, chiar dacă a stat la coadă între 14:30 şi 21:00.

„M-am îndreptat spre secţia de votare din Diemen, Amsterdam pentru a vota pentru alegerile pentru Parlamentul European şi pentru referendumul împotriva modificării legislaţiei anticorupţie. Motivul pentru care am făcut acest lucru, după ce am locuit timp de zece ani în străinătate, este că încă mă simt legată de ţara mea de origine şi vreau să devină un loc mai bun în care sper să revin într-o zi. Vreau să văd o democraţie mai democratică, aşa cum m-am obişnuit să văd aici în Europa de Vest”, a declaratNarcisa Nechita pentruEuronews.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.