Premierul britanic Boris Johnson face tot posibilul să redeschidă economia, după ce ţara a suferit un declin de 250 mld. lire în 2020: Ce măsuri iau în calcul autorităţile

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 05 aprilie 2021 149 afişări

Premierul britanic Boris Johnson face tot posibilul să redeschidă economia, după ce ţara a suferit un declin de 250 mld. lire în 2020: Ce măsuri iau în calcul autorităţile

Începând de vineri, cetăţenii englezi vor avea acces gratuit la două teste pentru COVID-19 pe săptămână, în condiţiile în care guvernul plănuieşte să extindă programul de testare. Secretarul pentru sănătate Matt Hancock a declarat că măsura va susţine reducerea numărului de focare pe măsură ce ţara renunţă la măsurile de carantină, transmite BBC.

Kiturile, care oferă rezultatul în circa 30 de minute, vor putea fi cumpărate de la punctele de testare, farmacii şi vor putea fi distribuite prin poştă.

Între timp, criticii spun că programul ar putea deveni o risipă „scandaloasă” de bani.

Marea Britanie se pregăteşte să renunţe la o parte din restricţii începând cu 12 aprilie, când se vor redeschide magazinele neesenţiale, iar restaurantele şi pub-urile vor reîncepe să funcţioneze.

Autorităţile britanice au administrat până acum aproape 37 de milioane de vaccinuri, număr ce acoperă cu prima doză 47,2% din populaţia ţării, conform datelor agregate de Bloomberg. Prin contrast, prima doză a ajuns în Uniunea Europeană la doar 12,3% din totalul cetăţenilor.

Mai mult, un an de măsuri de lockdown a costat economia britanică 251 de miliarde de lire, echivalentul întregii producţii anuale a regiunii de sud-est a Angliei şi de două ori mai mult decât nivelul înregistrat anual de Scoaţia.

Regatul Unit raportează cel mai mare număr de decese provocate de coronavirus în Europa (peste 126.000, potrivit Worldometers) şi a suferit anul trecut cea mai gravă recesiune din ultimii 300 de ani.

Sub planurile prim-ministrului, traficul internaţional ar putea fi reluat începând cu 17 mai printr-un sistem în care ţările vor primi un calificativ roşu, galben sau verde, bazat pe programele de vaccinare, ratele de infectare şi noile tulpini ale virusului.

Cetăţenii din ţările verzi nu vor fi nevoiţi să se izoleze, însă vor trebui să efectueze teste la intrarea şi ieşirea din ţară. Regulile de carantină şi izolare se vor aplica oamenilor din zonele galbene şi roşii. De asemenea, autorităţile se pregătesc să creeze în următoarele luni un „certificat de COVID-19”, care va facilita redeschiderea stadioanelor, cluburilor de noapte şi teatrelor.

Decesele săptămânale provocate de SARS-CoV-2 în Anglia şi Ţara Galilor au atins cel mai scăzut nivel din luna octombrie, semn că programul de imunizare începe să ofere rezultate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
marea britanie,
masuri,
redeschidere,
economie,
declin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.