Praga: Virgil Popescu vrea măsuri accelerate de gestionare a preţurilor la gaze şi energie în UE

Autor: Petru Mazilu Postat la 12 octombrie 2022 26 afişări

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că a participat miercuri, la reuniunea Informală a Consiliului TTE in format Energie, organizată la Praga, pentru a discuta măsuri concrete de abordare a problemei preţurilor ridicate la energie şi gaze naturale.

Praga: Virgil Popescu vrea măsuri accelerate de gestionare a preţurilor la gaze şi energie în UE

Virgil Popescu a dezvăluit pe Facebook ce a discutat cu omologii europeni.

„Cu ocazia reuniunii de astăzi, am subliniat importanţa unor măsuri accelerate şi eficiente de gestionare a preţurilor ridicate la gaze naturale şi energie precum şi prezentarea de către Comisia Europeană a unor soluţii cu privire la designul pieţei de energie în cel mai scurt timp, în sensul decuplării preţului la gazele naturale de preţul la energie electrică. Această măsura este necesară pentru a asigura reflectarea mixului energetic diversificat şi a tehnologiilor cu costuri reduse în facturile finale ale consumatorilor”, a scris Popescu pe reţeaua de socializare.

Participanţii au discutat şi despre gazele naturale, poziţia României fiind că se impune introducerea în cel mai scurt timp a unui plafon la tranzacţiile cu gaze naturale pe piaţa europeană care va duce la un preţ mai redus la energia electrică produsă pe bază de gaze naturale, la agentul termic şi la materia primă utilizată în industria de profil. Măsura plafonării ar trebui implementată la nivelul întregii Uniuni, pentru importurile de gaze naturale indiferent de provenienţă şi pentru tranzacţiile interne, cu asigurarea securităţii în aprovizionare, a susţinut ministrul român.

Totodată, s-a vorbit despre noile proiecte din domeniul energetic.

„În scopul consolidării securităţii în aprovizionare la nivel naţional şi regional, România susţine continuarea proiectelor de construcţie a unor noi capacităţi de producere a energiei electrice, prin maximizarea utilizării surselor interne de energie. Astfel, România va continua dezvoltarea proiectelor în domeniul energiei regenerabile, fiind planificată o cantitate suplimentară de 6,9 GW până în 2030, al gazelor naturale prin continuarea extracţiei din Marea Neagră, dar şi a proiectelor onshore, inclusiv de infrastructură precum şi în domeniul nuclear prin finalizarea proiectelor de la Cernavodă şi implementarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni. În acest context, România susţine o abordare neutră din punct de vedere al tehnologiilor, fiind necesară utilizarea tuturor surselor cu emisii scăzute de carbon pentru a atinge cumulativ obiectivele de independenţă energetică şi decarbonizare”, a precizat ministrul român al Energiei.

Participanţii au mai vorbit despre Republica Moldova şi despre incidentele de la centrala nucleară Zaporojie, anunţând că sprijină demersurile AIEA de a stabili, în regim de urgenţă, o zonă de securitate nucleară şi protecţie în jurul centralei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ministerul agriculturii,
fermieri,
secetă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.