Prăbuşirea dureroasă a celei mai fierbinţi pieţe imobiliare: birourile stau goale, spaţiile comerciale sunt pustii, iar clădirile fantomă rezidenţiale domină orizontul

Postat la 22 mai 2024 50 afişări

Prăbuşirea dureroasă a celei mai fierbinţi pieţe imobiliare: birourile stau goale, spaţiile comerciale sunt pustii, iar clădirile fantomă rezidenţiale domină orizontul

În mijlocul cartierului de afaceri din Hong Kong, pe locul unei foste parcări, se apropie data deschiderii unei construcţii neobişnuite la faimosul orizont al oraşului, scrie FT. 

Henderson este o clădire de birouri cu 36 de etaje, proiectată de Zaha Hadid Architects şi denumită după Henderson Land Development, un dezvoltator controlat de una dintre cele patru mari dinastii imobiliare din Hong Kong. Structura sa curbată este inspirată de simbolul oraşului, bobul florii bauhinia. Numai costul achiziţionării terenului a fost de 3 miliarde de dolari.

Printre chiriaşii anunţaţi până acum se numără casa de licitaţii Christie's, producătorul elveţian de ceasuri Audemars Piguet şi firma de capital privat Carlyle. „Din câte ştiu, The Henderson pare să accepte doar chiriaşi de top”, spune Ricky Tsang, director de ratinguri corporative la S&P.

Dar, potrivit unor agenţi imobiliari familiarizaţi cu proiectul, acesta are în prezent chiriaşi pentru doar aproximativ 60% din suprafaţa închiriabilă. La Cheung Kong Centre II, cu 41 de etaje, aflat în construcţie la o stradă distanţă, agenţii spun că ratele de ocupare erau blocate la aproximativ 10% în luna martie, deoarece negocierile cu potenţialii chiriaşi se prelungeau.

Henderson Land a confirmat nivelul actual de ocupare, dar a precizat că proiectul va consolida şi mai mult „poziţia grupului în districtul central de afaceri din Hong Kong şi va spori fluxul de venituri recurente”. CK Asset, dezvoltatorul din spatele Cheung Kong Centre II, nu a răspuns la întrebările privind închirierea.

Potrivit Cushman & Wakefield, chiriile pentru birourile de primă clasă din Hong Kong au scăzut cu aproape 40% de la vârful înregistrat în 2019, iar cifrele guvernamentale arată că rata de neocupare a spaţiilor vacante a atins un nivel record de 16%. În acest context puţin promiţător, C&W prevede că aproximativ 6,7 milioane de metri pătraţi de noi spaţii de birouri - de 14 ori suprafaţa brută a The Henderson - vor fi lansate pe piaţă în următorii cinci ani.

Piaţa închirierii de birouri de primă clasă din oraş „nu a atins punctul culminant”, spune Fiona Ngan, şefa serviciilor pentru ocupanţi la Colliers Hong Kong. „Multe companii multinaţionale îşi reduc activitatea, determinate de o economie slabă ... iar companiile din China continentală nu vin în [ritm rapid] aşa cum se aşteptau anterior din cauza limitărilor bugetare”.

Este o poveste similară pe piaţa rezidenţială. Datele guvernamentale arată că numărul de unităţi finalizate, dar nevândute, a crescut cu 134% faţă de 2018, iar preţurile au scăzut cu aproximativ un sfert faţă de vârful lor din 2021. Anul trecut, preţul proprietăţii medii din Singapore l-a depăşit pe cel din Hong Kong.

Sectorul imobiliar are încă o mare importanţă în Hong Kong. Este modul în care multe dintre familiile de afaceri de profil înalt din teritoriu şi-au construit averile. Indicele bursier de referinţă Hang Seng conţine 12 grupuri imobiliare sau de construcţii, iar licitaţiile periodice de terenuri deţinute de guvern pentru dezvoltare aduc sume importante pentru administratorii teritoriului.

Hong Kong a mai cunoscut prăbuşiri ale pieţei imobiliare - de exemplu, preţurile rezidenţiale s-au înjumătăţit după criza financiară asiatică de la sfârşitul anilor 1990. Dar acestea şi-au revenit invariabil, adesea în mod spectaculos.

Unii experţi imobiliari se tem că lucrurile ar putea fi diferite de data aceasta. Noţiunea de rate ale dobânzii americane „mai mari pentru mai mult timp” - costurile de împrumut în Hong Kong sunt legate de acestea prin intermediul legăturii monedei sale cu dolarul - a urmat după trei ani de politici dure de tip „zero-Covidiu” şi o reprimare a disidenţei care a făcut ca unele companii internaţionale şi unii rezidenţi locali să ia în considerare plecarea.

„Atât preţurile rezidenţiale, cât şi chiriile pentru birouri vor avea dificultăţi în a-şi reveni aşa cum au făcut-o [odată]”, prezice analistul UBS Mark Leung.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
hong kong,
birouri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.