Povestea unei tinere din Slatina care a transformat în afacere cea mai arzătoare problemă a planetei. Afacerea ei face acum peste 100 de milioane de lei

Postat la 26 iulie 2023 23122 afişări

Povestea unei tinere din Slatina care a transformat în afacere cea mai arzătoare problemă a planetei. Afacerea ei face acum peste 100 de milioane de lei

CEO, RecicladOR  - 34 de ani


Cifră de afaceri (2022): +126 mil. lei

Număr de angajaţi: 40


După ce şi-a petrecut copilăria la Slatina, unde a făcut şi studiile preuniveritare, Diana Cîtu a venit la Bucureşti ca să studieze în cadrul Academiei de Studii Economice. Tot atunci a început să şi muncească fiindcă, spune ea, „de la vârsta de 18 ani am înţeles ce înseamnă răspunderea pentru acţiunile proprii şi pot spune că am simţit pe propria-mi piele <<grija zilei de mâine>>”. Protejarea mediului înconjurător, politicile de sustenabilitate şi economie circulară au devenit preocuparea sa principală, specializându-se în această direcţie. În urmă cu opt ani, a înfiinţat propria companie în acest domeniu: „Am pornit cu o echipă mică, de doar trei angajaţi. Acum echipa a depăşit 40 de membri şi pot spune că performanţa şi calitatea serviciilor oferite partenerilor noştrii sunt extrem de apreciate”.

O VIZIUNE PENTRU VIITOR

1. Ce rol v-aţi propus să aveţi în 2030?

Paşii uriaşi pe care societatea îi face în a se dezvolta, rapida schimbare şi inovare a tehnologiei, precum şi modificările politice radicale în anumite zone ale lumii, toate aceste elemente fac dificilă o proiecţie a rolului pe care îl voi avea la nivelul lui 2030. Cu siguranţă însă, mă văd militând în continuare pentru un mediu curat, pentru sustenabilitatea activităţilor economice şi pentru impulsionarea programelor educaţionale pe acest profil. Sper ca în 2030, urmare a bogatei experienţe acumulate în protejarea mediului în care trăim, să am rolul de catalizator în proiectele majore aferente sustenabilităţii afacerilor şi economiei circulare.

2. Ce calităţi/abilităţi de leadership credeţi că trebuie să aveţi într-o organigramă în care inteligenţa artificială lucrează cot la cot cu angajaţii umani?

AI-ul este un element nou apărut în zona de business şi, ca orice noutate, are astăzi un grad redus de asimilare. Dar perspectiva folosirii lui este uriaşă. Leadershipul în orice organigramă este şi va rămâne exclusiv uman. Abilităţile liderilor din companiile ce folosesc inteligenţa artificială va trebui să fie adaptate acestui element de noutate, pentru a obţine rezultatele urmărite. Viteza şi vastitatea informaţiilor prelucrate de AI trebuiesc bine aşezate în mecanismul companiei, pentru a fi complementare cu munca oamenilor. Aici intervine liderul.

3. Care vor fi principalele provocări pentru liderul anului 2030?

Aşa cum am dezvoltat mai sus, interoperabilitatea om-maşină (în sensul de inteligenţă artificială) va fi principala provocare a liderului anului 2030. În plus, desigur, sincronizarea între cerinţele tot mai exigente ale guvernelor în a stabili ţintele de reciclare şi posibilităţile reale ale actorilor din industrie, va fi o foarte mare provocare pentru liderul celui de-al treilea deceniu al secolului nostru.

4. Dar principalele oportunităţi pe care le veţi avea ca lideri, odată cu avansul tot mai mare al tehnologiei?

Principala oportunitate adusă de avansul tehnologic va fi viteza de realizare a proiectelor şi calitatea mult superioară a acestora.

5. Cum vă imaginaţi că va arăta săptămâna de lucru în 2030 şi agenda unui lider din viitor?

Viitorul nu cred că va schimba fundamental modul de lucru al oamenilor. Am observat în timpul pandemiei că majoritatea colegilor mei preferau să vină să lucreze la birou, să discute live unul cu celălalt, chiar dacă au avut opţiunea de a rămâne acasă pentru a lucra. Iar în ceea ce priveşte agenda mea de lucru, nu doar estimez ci şi sper să nu fie mult modificată. Cred cu tărie că oamenii trebuie să interacţioneze şi să trăiască majoritar în „mediul real”, iar cel „virtual” să fie folosit doar la nevoie.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.