Povestea Românului care nu vrea să angajeze britanici in patiseria lui din Londra. "Am venit în UK ascuns 31 de zile pe un vapor"

Postat la 06 august 2018 227 afişări

Ovidiu Şarpe, 65 de ani, deţine o afacere prosperă în cartierul Burnt Oak din Londra.

Povestea Românului care nu vrea să angajeze britanici in patiseria lui din Londra. "Am venit în UK ascuns 31 de zile pe un vapor"

. Povestea lui e cunoscută, dar merită mereu reminitită, mai ales pentru cei care emigrează acum doar cu buletinul în buzunar: a venit după o călătorie riscantă, ascuns 31 de zile pe un vapor. La fel de importantă de reamintit este parcursul său de succes în afaceri. Nu s-ar întoarce în România, pentru că ultimii 33 de ani şi i-a petrecut în Marea Britanie, ţară pe care o apreciază în primul rând pentru sistemul social atât de bine pus la punct.

În 1979 a decis să părăsească România, lăsând acasă cinci copii. Soţia îi murise în urma unui accident stupid. “Un cablu de electricitate s-a desprins chiar în curtea noastră şi soţia mea a murit electrocutată”, povesteşte Ovidiu Şarpe. A reuşit să treacă peste această tragedie şi a hotărât să fugă în Germania, unde avea prieteni care îl puteau ajuta. S-a îmbarcat la Galaţi pe un vapor ce transporta cherestea.

“Din păcate radarul vaporului s-a stricat şi am stat 15 zile în port. Apoi, în loc să ajungem în Germania, vaporul şi-a schimbat destinaţia către Anglia”. Faptul că a ajuns în UK a fost pur şi simplu o întâmplare. Fericită. Omul de afaceri povesteşte că a stat 31 de zile ascuns pe vapor şi în tot acest timp a mâncat doar 1 kilogram de mere, 1 kilogram de biscuiţi, 4 lămâi şi 1 kg de zahăr. “Când am pus piciorul pe pământ britanc aveam 36 de kilograme, de la 73”.

Acte în 15 zile

Ovidiu Şarpe s-a adresat organizaţiei Amnesty International, organism care se ocupa cu drepturile refugiaţilor politici, cu ajutorul căreia a reuşit să obţină în 15 zile actele ce-i dădeau dreptul de a locui şi lucra pe teritorul britanic.

“Mi-am găsit foarte uşor de muncă”. A început să lucreze ca picolo la Basil Street Hotel, în apropierea magazinului Harrods. “Făceam ce ştiam mai bine. Acasă am terminat Şcoala de Comerţ şi am lucrat mulţi ani ca ospătar”. Ovidiu Şarpe a lucrat în România pentru protocolul de partid. L-a servit şi pe Ceauşescu. “Mă trimiteau şi pe mine la vila de la Neptun, o dată pe an, când venea tovarăşul la mare”, scrie ziarulromanesc.net

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
marea britanie,
angajare,
anglia,
poveste,
refuz,
roman

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.