Povestea miliardarului necunoscut care şi-a sporit averea cu 1.000% peste noapte.

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 08 ianuarie 2017 13771 afişări

Povestea miliardarului necunoscut care şi-a sporit averea cu 1.000% peste noapte.

Luiz Alves Paes de Barros este o enigmă pentru cercurile financiare din Sao Paulo, capitala Braziliei; la 69 de ani, i se spune miliardarul necunoscut, pentru că a reuşit să adune o avere uluitoare într-un fel în care, se pare, nu a tentat pe nimeni altcineva: investind în fonduri de venture capital şi în acţiuni bursiere, relatează Bloomberg.

Se pare că unul dintre pariurile sale cele mai spectaculoase a fost o investiţie într-o afacere de retail numită Magazine Luiza SA. Pe la sfârşitul lui 2015, Barris a investit în retailerul de pe piaţa braziliană iar cheltuiala lui a meritat din plin. În urmă cu un an retailerul înregistra rezultate foarte proaste, iar acum câştigurile sale au ajuns de zece ori mai mari. Altfel spus, în creştere cu 1.000%. Această evoluţie a propulsat hedge fondul pe care îl administrază miliardarul brazilian într-un star financiar.

Dar acesta este doar cel mai recent succes al miliardarului brazilian, care anterior a mai bifat câştiguri spectaculoase. La începutul carierei sale, se ocupa de trading în ceea ce avea să devină, peste ani, Credit Suisse Hedging-Griffo. Apoi, vreme de aproape jumătate de secolo Barros s-a preocupat aproape exclusiv doar de înmulţirea propriilor bani, la bursa braziliană. Conform estimărilor, averea sa personală depăşeşte un miliard de dolari.

La un moment dat, a acceptat să se ocupe de investirea banilor pentru clienţi, şi a fost unul dintre cei care au fondat Alaska Investimentos Ltda. Dar metodele sale de investiţii sunt aceleaşi, deopotrivă în ce priveşte propriile acţiuni dar şi pe cele ale fondului.

„De-a lungul a jumătate de secol nu am făcut nimic altceva decât să-i cultiv răbdarea. Ador să s întâmple lucruri rele. Când e foarte rău, încep să cumpăr,” explică el stilul său de investiţii.

Şi dă ca exemplu companii despre care cei mai mulţi investitori la bursă păreau că au uitat: Fibria Celulose SA, Braskem SA, Marcopolo SA and Vale SA. Când rezultatele lor sunt proaste, cumpără masiv acţiuni, apoi le ajută să se pună pe picioare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.