Poveste de succes vrem: azi, Grecia

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 19 mai 2013 86 afişări

Bursa din Atena a crescut cu 9,7% într-o singură săptămână, în special pe baza cumpărărilor de acţiuni ale băncilor, iar agenţia Fitch a îmbunătăţit atât ratingul de ţară al Greciei, de la CCC la B-, cât şi ratingurile NBG, Piraeus, Alpha Bank şi Eurobank.

Poveste de succes vrem: azi, Grecia

Motivaţia agenţiei de rating este că mediul macroeconomic s-a ameliorat în Grecia, guvernul face progrese în privinţa reformei pieţei muncii, UE a acceptat o relaxare a termenilor de ajustare fiscală impuşi anterior, iar teama investitorilor de o intrare a ţării în incapacitate de plată a dispărut.

Institutul de cercetări economice Bruegel de la Bruxelles (altfel, un susţinător al relaxării politicilor de austeritate) susţine că programul de asistenţă financiară pentru Grecia este un eşec şi că peste câţiva ani se va dovedi că ţara nu va fi capabilă să-şi plătească datoriile, însă pentru moment atât investitorii străini, cât şi liderii europeni au nevoie de o poveste de succes în Grecia (chiar dacă din motive diferite) şi fac toate eforturile ca s-o aibă.

Potrivit datelor oficiale publicate în această lună, ţomajul în rândul tinerilor în vârstă de până la 24 de ani din Grecia a crescut în luna februarie pentru prima dată peste nivelul de 60%, în timp ce pe ansamblu, rata şomajului a avansat la 27%. Grecia a redus salariul minim pentru persoanele sub 25 de ani cu 32%, la circa 500 de euro, pentru a stimula angajările.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/poveste-de-succes-vrem-azi-grecia-10886587
10886587
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.