Portugalia ar putea mări salariul minim la 635 de euro, cea mai mică valoare din Europa Occidentală

Autor: Teona Tomoiaga, Mediafax Postat la 13 noiembrie 2019 88 afişări

Portugalia ar putea mări salariul minim la 635 de euro, cea mai mică valoare din Europa Occidentală

Guvernul socialist minoritar din Portugalia a prezentat, miercuri, o propunere de majorare a salariului minim lunar cu aproape 6% la 635 de euro (700 dolari) începând de anul viitor, rămând totuşi cea mai mică valoare înregistrată în vestul Europei.

Prim-ministrul Antonio Costa a promis că va majora salariul minim lunar cu 25% la 750 de euro până în 2023, atunci când şi-a început cel de-al doilea mandat în funcţie, luna trecută.

"Această traiectorie contribuie la recuperarea veniturilor şi la îmbunătăţirea nivelului de coeziune socială. Creşterea a coincis cu un dinamism semnificativ în economie şi pe piaţa muncii", arată textul propunerii, conform sursei precizate.

Unul din cinci lucrători din Portugalia este plătit cu salariul minim pe economie, iar statutul de muncă de 890.000 de persoane a fost descris oficial, anul trecut, drept unul precar, cu referire la forme de angajare nestandardizate, inclusiv contracte de muncă temporare şi contracte pe durată determinată.

Înmânată sindicatelor muncitorilor, în cadrul unei reuniuni de miercuri, propunerea Guvernului menţionează că noul salariu minim de 635 de euro va fi implementat la 1 ianuarie 2020.

Totodată, creşterile vor fi negociate şi revizuite în fiecare an până când va atinge obiectivul de 750 de euro în 2023.

CTGP, cel mai mare sindicat din Portugalia, a avertizat că majorarea salariului minim pe economie la 635 de euro este „insuficientă”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PORTUGALIA,
SALARIU MINIM,
GUVERN,
valoare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.