LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Pariul pe turismul românesc

Poroşenko denunţă un "RĂZBOI REAL" cu Rusia şi îndeamnă ucrainenii să se pregătească de o ofensivă rusească

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 20 mai 2015 146 afişări

Ucraina se află în prezent într-un "război real' cu Rusia şi este necesar ca ucrainenii să se pregătească pentru o ofensivă rusească, declară preşedintele Petro Poroşenko, care subliniază că nu are încredere în omologul său rus Vladimir Putin, într-un interviu pentru BBC News online.

Poroşenko i-a spus însă lui Fergal Keane de la BBC că nu are altă opţiune decât să negocieze cu Putin.

Rusia neagă acuzaţiile Kievului, unor state occidentale şi NATO potrivit cărora a trimis trupe din armata sa naţională să-i ajute pe rebelii proruşi în estul Ucrainei.

Peste 6.000 de persoane au fost ucise în estul Ucrainei de la începutul acestui conflict armat, în aprilie 2014.

Rebelii proruşi au cucerit porţiuni semnificative în regiune, inclusiv, recent, nodul feroviar Debalţeve. Ei au negat că au primit ajutor din partea Moscovei.

Însă rolul Rusiei este pus din nou pe tapet, după capturarea sâmbătă a doi bărbaţi despre care Kievul afirmă că sunt militari ruşi de elită care acţionau în estul Ucrainei.

Într-o înregistrare video, cei doi au confirmat că sunt militari ruşi aflaţi în serviciul activ, dar Moscova a afirmat că nu mai erau angajaţii statului rus în momentul în care au fost prinşi.

"Am să vă spun absolut clar că aceasta nu este o luptă cu separatişti susţinuţi de ruşi, este un război real cu Rusia", a declarat Poroşenko.

"Faptul că am capturat soldaţi din cadrul forţelor speciale ruse (este) o dovadă puternică a acestui lucru", a subliniat el.

- "Trebuie să fim pregătiţi"

Întrebat dacă se teme de o ofensivă a Rusiei în timpul verii, Poroşenko a răspuns că nu se teme de nimic. "Cred că ei pregătesc o ofensivă, cred că trebuie să fim pregătiţi şi cred că nu le dăm nici cea mai mică şansă a unei provocări", a continuat preşedintele ucrainean, adăugând că "asta va fi în totalitate responsabilitatea lor".

Poroşenko a mai declarat că, în pofida faptului că nu are încredere în Putin, nu are altă opţiune decât diplomaţia.

El a spus că se teme că bucăţi din Ucraina ar putea să nu fie luate înapoi de la rebelii proruşi doar prin mijloace militare - ceea ce înseamnă că diplomaţia este singurul răspuns.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat marţi Rusia să pună capăt exerciţiilor din apropierea frontierei cu Ucraina şi a cerut Moscovei "să fie mai transparentă în privinţa activităţilor militare".

Un armistiţiu a fost semnat la Minsk, în februarie, însă luptele între forţele naţionale ucrainene şi forţele rebele proruse continuă de atunci. Poroşenko a declarat săptămâna trecută că cel puţin 83 de militari ucraineni au fost ucişi după intrarea în vigoare a armistiţiului.

Cel puţin patru militari ucraineni au fost ucişi marţi în regiunea Lugansk (est). Guvernatorul regiunii a declarat că militarii au fost atacaţi de rebeli proruşi în apropiere de satul Katerinovka.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
POROŞENKO,
RUSIA
/actualitate/porosenko-denunta-un-razboi-real-cu-rusia-si-indeamna-ucrainenii-sa-se-pregateasca-de-o-ofensiva-ruseasca-14299237
14299237
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.