Populaţia Bulgariei a scăzut cu 11,5% în ultimii zece ani. Cât de rea este situaţia şi in România

Autor: Iulian Moşneagu Postat la 08 ianuarie 2022 308 afişări

Populaţia Bulgariei a scăzut cu 11,5% în ultimii zece ani. Cât de rea este situaţia şi in România

Conform recensământului din 2021, populaţia Bulgariei a scăzut cu 11,5% în ultimii zece ani. Natalitatea scăzută, mortalitatea ridicată şi un flux migraţional constant sunt principalele cauze. România se află într-o situaţie asemănătoare.

Populaţia Bulgariei a scăzut cu 11,5% în ultimul deceniu, potrivit primelor rezultate de la recensământul din 2021. Institutul Naţional de Statistică a spus că populaţia ţării s-a micşorat cu 844.000 de oameni, de la aproximativ 7,3 milioane în 2011 la 6,5 ​​milioane în prezent.

Experţii atribuie scăderea ratei scăzute a natalităţii, mortalităţii ridicate şi a unui flux migraţional constant care a făcut ca persoanele active să plece pentru a căuta locuri de muncă şi perspective mai bune de educaţie în Europa de Vest şi nu numai, potrivit AP.

„Aceasta este cea mai drastică scădere înregistrată până acum”, a declarat Magdalena Kostova de la institutul de statistică. „Îmbătrânirea populaţiei este o altă tendinţă de durată.”

Bulgaria a fost de ani de zile pe radarele ONU ca una dintre naţiunile cu cea mai rapidă scădere a populaţiei din lume. De când naţiunea balcanică a trecut de la un sistem totalitar la o economie de piaţă liberă în urmă cu trei decenii, populaţia sa a scăzut cu aproape un sfert, de la aproape 9 milioane la 6,5 ​​milioane în prezent.

Experţii ONU estimează că, dacă aceste tendinţe vor continua, Bulgaria se va contracta în continuare la aproximativ 5,4 milioane de oameni până în 2050.

Şi România se află într-o situaţie asemănătoare.

Chiar dacă Institutul Naţional de Statistică încă nu a publicat datele recensământului din 2021, conform unor proiecţii ale Eurostat din 2020, populaţia României va scădea constant în următoarele decenii ajungând 15,5 milioane de locuitori până în 2050, în scădere cu 20% de la 19,2 milioane de persoane în 2020, pe fondul natalităţii scăzute şi al migraţiei externe.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
populaţie,
bulgaria,
românia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.