Politicienii culeg ce au semănat: încrederea oamenilor în democraţiile lumii este la minime record, în timp ce autocraţiile câştigă teren

Autor: Alex Ciutacu Postat la 18 ianuarie 2022 47 afişări

Politicienii culeg ce au semănat: încrederea oamenilor în democraţiile lumii este la minime record, în timp ce autocraţiile câştigă teren

Încrederea publică în guvernele care conduc democraţiile lumii a scăzut la minime record din cauza modului în care politicienii au gestionat pandemia, corelat cu un sentiment larg răspândit de pesimism economic, potrivit Barometrului Edelman Trust, citat de Reuters.

Barometrul Edelman Trust este un sondaj realizat anual de două decenii deja, la care participă mii de oameni pentru a-şi declara nivelul de încredere faţă de guverne, presă, businessuri şi ONG-uri. În timp ce ultima ediţie a sondajului arată o încredere în scădere faţă de guvernele care conduc democraţiile lumii, acesta arată şi un nivel de încredere în creştere în anumite autocraţii, precum China.

Ediţia din acest an arată un nivel robust de încredere şi pentru mediul de business, pe fondul dezvoltării vaccinurilor, adaptărilor legate de locul de muncă şi al practicilor de retail utilizate. Trebuie menţionat că în privinţa businessului au existat anumite rezerve legate de corectitudinea socială a acestui segment.

„Ne confruntăm cu un adevărat colaps al încrederii în democraţii”, a notat Richard Edelman, care conduce compania din spatele sondajului la care au participat 36.000 de respondenţi, din 28 de ţări, intervievaţi în perioada 1-24 noiembrie 2021.

Pentru a înţelege amploarea fenomenului, cele mai mari lovituri de încredere în instituţiile democraţiei au fost înregistrate în ţări precum: Germania, care s-a situat la un nivel de 46 de puncte, în scădere cu 7 puncte faţă de anul trecut, Australia cu 53 de puncte după o scădere de 6 puncte, Olanda cu 57 de puncte după o scădere de 6 puncte, Coreea de Sud cu 42 de puncte după o scădere de 5 puncte şi SUA cu 43 de puncte după o scădere de 5 puncte.

La celălalt capăt, încrederea în instituţiile autocraţiilor au înregistrat creşteri. China s-a situat la 83%, în creştere cu 11 puncte, Emiratele Arabe Unite s-au situat la 76%, plus 9 puncte, în timp ce Thailanda s-a situat la 66%, plus 5 puncte.

Miile de miliarde de dolari pompaţi de cele mai bogate naţiuni în economiile lor în perioada pandemiei nu au reuşit să genereze un sentiment de siguranţă pentru populaţie, aşa cum sugerează rezultatele sondajului.

În Japonia, doar 15% dintre respondenţi au încredere că ei şi familiile lor o vor duce mai bine în următorii cinci ani, în timp ce nivelul înregistrat în majoritatea democraţiilor se situează între 20% şi 40%, adică tot un nivel redus de încredere.

La polul opus, două treimi dintre chinezii care au răspuns la această întrebare sunt încrezători cu privire la viitorul lor economic, în timp ce 80% dintre indieni consideră că o vor duce mai bine.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
incredere,
timp,
oameni,
politicieni,
record,
castigare,
teren

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.