Taierea nodului gordian. Roberta Anastase: "Nu mi-e teama de demisie"

Autor: Mihai Mitrica Postat la 13 noiembrie 2010 16 afişări

Un discurs inopinat al presedintelui Traian Basescu in fata Parlamentului reprezentat doar de coalitia guvernamentala a reaprins speranta unui armistitiu intre putere si opozitie, pentru adoptarea proiectelor de legi importante din perspectiva acordurilor de finantare internationala - legea pensiilor si cea a salarizarii unitare.

Insa vraja s-a rupt cateva ore mai tarziu, cand liderii PDL intorsi de la o intalnire cu presedintele Basescu au anuntat ca de fapt solicitarea unui armistitiu a fost ipocrita, pentru ca nici presedintele nu ar fi crezut ca acesta ar fi putut fi respectat de opozitie.

PDL pare decis sa continue jocul de mana forte si sa nu cedeze solicitarilor PSD si PNL privitoare la demisia Robertei Anastase, care a anuntat, in stilul oracolului din Delfi, ca blocajul din Parlament se poate rezolva intr-o saptamana si ca ei nu ii este frica de demisie. Optimistii din opozitie au vazut in asta o avanpremiera la demisia ce va fi anuntata zilele acestea, insa tot mai multe voci rationale au atras atentia ca exista si o alta posibila rezolvare: profitand de majoritatea de care dispune in teorie, puterea ar putea sa-si mobilizeze toti alesii pentru a vota schimbarea regulamentelor parlamentare, iar atributiile Birourilor Permanente (unde puterea pierde frecvent in favoarea opozitiei) sa fie inlocuite de voturile in plen pe baza majoritatii simple.

Scenariul ar fi o rezolvare eleganta a blocajului, posibil chiar din aceasta saptamana, insa realizarea sa este pusa sub semnul intrebarii din cauza absenteismului, o boala veche si deocamdata fara leac a parlamentarilor, fie ei de la putere sau din opozitie. Nu de alta, dar Camera Deputatilor urmeaza - dupa esecul inregistrat de putere la Senat - sa decida asupra cererii presedintelui de revizuire a legii pensiilor, iar majoritatea guvernamentala are nevoie sa demonstreze macar acum ca poate functiona.

Pana la rezolvarea acestei situatii, presedintele Basescu a mai deschis un front impotriva Curtii Constitutionale, pe care a acuzat-o ca ar fi "penibila" atunci cand isi contrazice propriile decizii, referindu-se la decizia CC privind exceptarea judecatorilor de la prevederile legii pensiilor. Opozitia nu a pierdut prilejul sa taxeze declaratiile presedintelui, desi a acuzat la randul ei "politizarea" Curtii de catre actualii guvernanti.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
prim-plan,
politic,
Basescu,
lege,
salarizare,
Parlament
/actualitate/politic/taierea-nodului-gordian-roberta-anastase-nu-mi-e-teama-de-demisie-7712028
7712028
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.