Se schimba foaia

Postat la 15 septembrie 2009 12 afişări

Protestul magistratilor, care abia de acum ameninta sa intre intr-o faza decisiva - dupa ce si CSM a decis sa-l gireze - l-a determinat pe presedintele Traian Basescu sa intervina brutal in doua ocazii diferite pentru a-i pune la zid pe reprezentantii sistemului.

Prima victima a strategiei prezidentiale a fost procurorul general Laura Kovesi - numarata odinioara intre favoritii sefului statului - pe care a acuzat-o ca nu este in stare sa dea solutii in dosarele Revolutiei si al mineriadei din 13-15 iunie 1990. Mai mult, presedintele a depasit cu lejeritate cadrul legal, sugerand ca magistratul militar Dan Voinea, retras la pensie in urma acuzatiilor de incompetenta ale procurorului general, sa revina in activitate si sa continue analiza dosarelor la care a lucrat 18 ani fara a putea sa dea o solutie viabila. (Coincidenta, la o zi dupa discursul presedintelui, Dan Voinea a si depus la CSM o solicitare de revenire in activitate, ca procuror civil.)

A doua victima a fost presedintele Asociatiei Magistratilor, judecatoarea Mona Pivniceru, a carei vehementa in sustinerea drepturilor presupus incalcate ale magistratilor a transformat-o in vedeta de televiziune in ultimele saptamani. {eful statului a avut un schimb violent de replici cu judecatoarea Pivniceru, in urma caruia a reiesit si strategia pe care presedintele are de gand sa o cultive in continuare: critica aspra a magistratilor - al caror protest nu are cum sa fie pe placul maselor, in special al celor electorale - pentru ca, dupa cum spunea seful statului, "oricat am incercat sa apar justitia (...), rezultatul a fost o depreciere a justitiei".

Conflictul dintre magistrati si autoritati anunta sa se acutizeze, pentru ca tocmai inechitatea pe care cei dintai o reclama va fi foarte probabil certificata - in lipsa unor surprize - de Guvern prin asumarea raspunderii pentru legea salarizarii unice pe 15 septembrie. Sindicatele pregatesc si ele o zi de protest national pentru 5 octombrie, tot din cauza asumarii raspunderii Guvernului, ceea ce nu poate decat sa insemne o presiune mai mare pe soliditatea coalitiei, care in teritoriu - la Iasi - a inceput deja sa se destrame.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/se-schimba-foaia-4898068
4898068
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.