Se putea si mai rau

Postat la 17 iunie 2008 12 afişări

Surpriza saptamanii trecute a fost noua iesire a Romaniei pe pietele externe de capital, dupa cinci ani de pauza, cu o emisiune de euroobligatiuni pe zece ani in valoare de 750 de milioane de euro, cu o dobanda inalta, de 6,5% pe an (fata de 5,75% pentru emisiunea din 2003), explicabila prin reticenta investitorilor. In ultimii ani, gratie faptului ca statul n-a mai iesit sa se imprumute pe pietele externe, datoria publica a ramas relativ redusa, sub 10 miliarde de euro, grosul indatorarii externe (peste 61 de miliarde de euro in martie) venind de pe urma creditelor contractate de companii si de bancile care au luat bani de la grupurile-mama.

Ministerul Economiei si Finantelor a explicat decizia prin necesitatea de a acoperi deficitul bugetar preconizat pentru lunile urmatoare (deocamdata, bugetul a ramas dupa primele patru luni ale anului cu un excedent de 0,2% din PIB) si de a face rost de bani pentru platile in contul precedentei emisiuni de euroobligatiuni, de 664 mil. euro, care va ajunge la scadenta la 27 iunie.

Foarte recent, ministrul economiei declara ca pentru aceste plati ar fi suficiente veniturile din privatizari, insa si-a schimbat rapid opinia, mai ales dupa ce a inteles ca din luna mai bugetul va avea deficit. Bancile angajate de statul roman ca sa administreze emisiunea au fost UBS, Credit Suisse First Boston si EFG Eurobank.

Analistii au criticat lipsa evidenta de viziune a autoritatilor, care n-au putut anticipa corect necesarul de finantari, ajungand astfel sa amane emisiunea de euroobligatiuni, preconizata initial sa aiba loc in cursul anului trecut, cand conditiile de pe piata si perceptia investitorilor fata de Romania erau mai favorabile.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/se-putea-si-mai-rau-2715415
2715415
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.