Scenariul lunii: cum v-ar suna un nou guvern PDL-PSD, ca în 2008?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 04 decembrie 2011 21 afişări

După ideea perpetuării la putere a PDL printr-o Mişcare Populară, noul scenariu lansat pe piaţa ideilor politice îi aparţine tot fostului ministru Sebastian Lăzăroiu, cu ideea unei mari alianţe PDL-PSD după alegerile din 2013, repetând adică modelul urmat după alegerile din 2008.

Explicaţia ar fi că, din cauza incapacităţii principalelor partide de a aduna singure majoritatea parlamentară calificată, marile proiecte de reformă ale preşedintelui Băsescu - reorganizarea teritorială şi reforma Constituţiei - nu se pot realiza decât cu susţinerea PSD, partidul care (cu numele actual sau cu cele precedente) a câştigat la votul popular toate alegerile de după 1990, cu excepţia celor din 1996.

Prin urmare, PSD ar urma să fie atras de PDL cu câteva concesii, de la numirea unui premier semitehnocrat (ca Mihai Tănăsescu, de pildă) până la oferirea câtorva portofolii ministeriale. Cât despre PDL, în imposibilitatea de a câştiga alegerile de unul singur, ar fi susţinut în Parlament de Mişcarea Populară, adică de sacul de partide dispuse să intre în coaliţie cu el - PP, UDMR şi UNPR, plus eventualii dezertori din PSD şi PNL - "soluţii imorale" bune pentru a guverna, dar insuficiente pentru a-i oferi PDL majoritatea necesară spre a trece prin Parlament modificarea Constituţiei şi reorganizarea administrativă.

Dar poate cel mai interesant element al scenariului-şopârlă e previziunea că USL se va destrăma până la alegeri, iar PSD, rămas singur, va produce fix acelaşi scor electoral ca şi PDL: 28-30%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/scenariul-lunii-cum-v-ar-suna-un-nou-guvern-pdl-psd-ca-in-2008-9027467
9027467
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.