Reincep calculele: nici n-a trecut bine prima motiune, incepe alta

Autor: Mihai Mitrica Postat la 30 octombrie 2010 47 afişări

Scenele de vodevil de la precedenta motiune de cenzura au sanse sa se repete in aceasta saptamana: PNL si PSD au depus o noua motiune de cenzura, ca urmare a asumarii de catre Guvern a raspunderii pe legea educatiei.

Precedenta motiune, respinsa dupa ce a intrunit doar 219 voturi "pentru" din 236 necesare, a aratat ca opozitia a reusit sa stranga voturile a doar opt parlamentari sustinatori ai arcului guvernamental, desi atat liderul PSD, cat si omologul sau liberal anuntasera inainte de vot ca au chiar doua sufragii in plus fata de minimul necesar.

Interesanta a fost iesirea consilierului prezidential Sebastian Lazaroiu, care a anuntat ca - in cazul adoptarii motiunii - presedintele Traian Basescu ar fi luat in calcul noua majoritate parlamentara; un ajutor nesperat pentru opozitie, declaratia lui Lazaroiu poate sa complice destul de mult ecuatia votului la urmatoarea motiune. Astfel, daca liberalii si social-democratii vor putea conta pe acelasi numar de voturi proprii (211), nu se stie daca PDL va mai putea aplica scenariul de saptamana trecuta, cand - o premiera pentru legislativele de dupa '89 - parlamentarii PDL au fost prezenti in sala la motiune, dar au refuzat in corpore sa isi exprime votul.

Riscul, asadar, este ca PSD si PNL sa reuseasca sa convinga unii parlamentari ai puterii ca au sanse chiar sa ajunga la guvernare daca trece aceasta motiune, situatie care cel putin pana acum era exclusa. E adevarat, opiniile consilierului Lazaroiu nu sunt neaparat si ale presedintelui Basescu, dar nu e exclus ca seful statului, cu recunoscuta sa imprevizibilitate, sa ia decizii neasteptate.

Totusi, merita remarcat ca, desi anuntasera proteste de amploare cu ocazia dezbaterilor pentru precedenta motiune, politicienii opozitiei au reusit sa mobilizeze un numar mult mai mic de manifestanti, posibil si din cauza vremii. Greu de crezut, insa, ca scenariul se mai poate repeta in aceasta saptamana, capacitatea logistica a sindicatelor si partidelor din opozitie fiind - dupa cum s-a vazut - destul de limitata.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/reincep-calculele-nici-n-a-trecut-bine-prima-motiune-incepe-alta-7625574
7625574
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.