Raportul UE pe justitie scurteaza vacanta parlamentarilor

Postat la 26 iulie 2010 13 afişări

Parlamentarii vor avea in acest an o vacanta mai scurta, dupa ce presedintele Traian Basescu a cerut celor doua camere convocarea unei sesiuni extraordinare in care sa se discute in primul rand legea Agentiei Nationale de Integritate.

Este deocamdata prea devreme de estimat daca Senatul va avea o abordare diferita de cea din sesiunea precedenta, cand a anulat multe dintre atributiile Agentiei, starnind criticile Comisiei Europene in raportul de tara publicat saptamana trecuta. PDL spera sa-i poata convinge insa pe aliatii din UDMR sa nu mai boicoteze proiectul si astfel sa evite riscul unei continuari a monitorizarii pe justitie, cu efecte negative inclusiv asupra aderarii Romaniei la spatiul Schengen, programata pentru martie anul viitor.

Chiar daca raportul Comisiei a fost cel mai dur din ultimii cinci ani, efectul sau a fost parat de presedintele Traian Basescu, care a acuzat ca tonul a fost "debalansat in privinta unor aprecieri politice". Discutia s-a mutat astfel pe nuantarea constatarii facute de Comisie, ca "Romania nu-si respecta angajamentele asumate la aderare", ceea ce multora le-a adus aminte de perioada 2001-2004, cand interpretarile semiotice ale rapoartelor de tara erau sportul preferat al clasei politice.

La randul ei, Curtea Constitutionala a reusit sa mai atenueze din iritarea pe care a provocat-o prin respingerea legii ANI si apoi a masurii Guvernului de reducere cu 15% a pensiilor; acum a declarat neconstitutionala forma in care Senatul a trimis legea de functionare ANI spre promulgare presedintelui. Interesant este ca judecatorii au constatat nu doar ca a fost incalcata procedura de legiferare, ci si ca noul proiect contine prevederi declarate deja neconstitutionale in aprilie, care au scapat chiar vigilentei unor juristi cu inalt spirit critic, precum UDMR-istul Gyorgy Frunda.

Desi Curtea nu a precizat care sunt aceste prevederi, cade in sarcina juristilor puterii sa le descopere si sa le corijeze, daca vor intr-adevar ca in urmatorul raport al CE, Agentia de Integritate sa nu mai figureze la "bile negre".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/raportul-ue-pe-justitie-scurteaza-vacanta-parlamentarilor-6690617
6690617
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.