O demisie pentru linistea lui Boc

Autor: Mihai Mitrica Postat la 30 aprilie 2011 13 afişări

Un interviu dat agentiei de stiri oficiale Agerpres a fost cantecul de lebada al consilierului prezidential Sebastian Lazaroiu, demis prompt, cu acordul partilor, din functia pe care o detinea din 2007.

Analizele politice ale lui Lazaroiu au aruncat de mai multe ori in ultima perioada semne de intrebare asupra pozitiei presedintelui Traian Basescu - in numele caruia multi banuiau ca vorbeste de fapt consilierul sau - insa niciodata ele nu au evaluat critic aliatii de guvernare ai PDL. Acum, consilierul a etichetat UDMR drept "partid tolerat" si lipsit de identitate ideologica, asadar fara un viitor intr-un peisaj politic in care formatiunile politice trebuie sa se defineasca dupa pozitionarea ideologica, nu dupa etnia electoratului.

Plecarea lui Lazaroiu nu este surprinzatoare in istoria consilierilor presedintelui Basescu - care in primul mandat a schimbat integral echipa numita in 2004; insa motivul - supararea evidenta pe care analiza sa le-a produs-o liderilor UDMR - a reamintit cat de fragil este echilibrul guvernamental si cat de putine resurse de negociere au la dispozitie democrat-liberalii in fata aliatilor.

Desi evaluarile lui Lazaroiu nu pot fi considerate atacuri decat daca sunt citate trunchiat (asa cum s-a si intamplat), iritarea vicepremierului Marko Bela si a presedintelui UDMR Kelemen Hunor, amplificata de mass-media, nu a starnit valuri in coalitia guvernamentala. Vulnerabilizat de demisia ministrului Ioan Botis, premierul Emil Boc cu siguranta nu putea suporta si o perioada de tensiune cu principalul aliat, in conditiile in care se afla pe ultima suta de metri a cursei pentru recastigarea unui nou mandat in fruntea PDL.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/o-demisie-pentru-linistea-lui-boc-8209067
8209067
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.