Noua Constitutie a lui Orban, sarbatorita cu "Psalmus Hungaricus" la Cluj si in opt orase din Ungaria

Autor: Mihai Mitrica Postat la 23 aprilie 2011 20 afişări

Parlamentul ungar a adoptat o noua constitutie ultraconservatoare, cu 262 de voturi pentru, 44 impotriva si o abtinere. Semnarea ei de catre presedintele Pal Schmitt va avea loc luni la pranz, intr-o ceremonie speciala la Sandor Palace din Budapesta.

De asemenea, tot luni - a doua zi de Paste - vor fi organizate ceremonii in cinstea evenimentului in opt orase din Ungaria, dar si la Cluj-Napoca, incepand de la ora 19. "Psalmus Hungaricus", lucrare de Zoltan Kodaly, unul dintre cei mai importanti compozitori ungari, va fi cantat in prima parte a programului, in toate cele 10 locuri unde se sarbatoreste noua constitutie.

Documentul, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2012, are la baza un proiect ultraconservator al premierului Viktor Orban, cu referiri la Dumnezeu si la familia traditionala. In preambulul sau, plin de formule care tin de un patos istoric, crestin si nationalist, noua constitutie promite sa ocroteasca "unitatea spirituala si intelectuala" a natiunii maghiare, "rupta in mai multe parti in timpul furtunilor istoriei".

Opozitia considera insa ca textul incalca libertatile fundamentale si constituie un mijloc pentru ca premierul sa consolideze puterea sa si a partidului sau. Noua constitutie a fost aprig contestata atat de opozitie, cat si de organizatii feministe - care contesta faptul ca in document se spune ca viata persoanei incepe din momentul conceptiei -, precum si de organizatii de aparare a drepturilor omului si asociatii de aparare a drepturilor homosexualilor.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/noua-constitutie-a-lui-orban-sarbatorita-cu-psalmus-hungaricus-la-cluj-si-in-opt-orase-din-ungaria-8185313
8185313
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.