Muzeul figurilor ANI

Postat la 17 mai 2010 7 afişări

Senatorii au profitat de discutia publica referitoare la masurile de austeritate economica si au trecut legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate intr-o forma amputata sever.

La aceasta manevra au contribuit fara remuscari chiar parlamentarii arcului guvernamental, PD-L si UDMR (cei din urma fiind vechi inamici ai legii), spre dezamagirea exprimata public a fostului ministru al justitiei, Monica Macovei, care a girat in mare parte infiintarea Agentiei si numirea actualului presedinte al ANI, Catalin Macovei.

Concret, Agentia Nationala de Integritate va deveni un cvasi-muzeu al studierii declaratiilor de avere confidentiale depuse de demnitari care nu mai pot fi trasi legal la raspundere pentru greselile facute cu voie sau fara de voie in respectivele acte. In plus, Agentia nu va mai putea sesiza direct instantele pentru confiscarea averilor nejustificate, ci doar Parchetul (care va trebui sa dovedeasca infractiunea care ar fi condus la dobandirea respectivei sume) sau Fiscul (ANAF), ceea ce lasa un spatiu liber pentru cei ce doresc sa isi treaca in legalitate averile nejustificate, platind doar impozitul de 16% pe venit.

Revansa senatorilor in fata ANI nu-si putea gasi un moment mai nepotrivit, de vreme ce Comisia Europeana isi trimite chiar in perioada urmatoare delegati pentru a documenta urmatorul raport de monitorizare a progreselor Romaniei in domeniul justitiei - un raport "catastrofal", a prezis Catalin Macovei. O sansa pentru viabilizarea Agentiei de Integritate exista la Cotroceni, fiindca presedintele are dreptul sa retrimita la Parlament o singura data legea care ii va parveni spre promulgare.

In primul discurs public de dupa decizia senatorilor, presedintele s-a angajat, prolix, ca va retrimite legea la Parlament daca va constata ca "s-au facut excese in diminuarea capacitatii ANI de a raspunde motivului pentru care a fost creata". Insa chiar in ipoteza ca presedintele respinge legea, Parlamentul nu este obligat decat moral sa modifice prevederile ei; soarta ANI depinde deci de presiunea pe care liderii politici si cei din societatea civila vor reusi sa o puna pe parlamentari. O situatie economica tulbure si una sociala in plina tulburare, asa cum traverseaza Romania acum, nu este decat climatul ideal pentru a consfinti inca o data prin vot certificatul de invaliditate al ANI.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ANI,
lege,
parlament,
senat,
/actualitate/politic/muzeul-figurilor-ani-6120756
6120756
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.