Ministrul "perfect" - cum isi reproseaza Cseke Attila o singura nerealizare in Sanatate in 2010

Autor: Razvan Muresan Postat la 06 ianuarie 2011 17 afişări

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a amintit o singura nereusita pentru 2010 - imposibilitatea ministerului de a gestiona direct fondurile din sanatate - in cadrul conferintei de presa prilejuita de prezentarea bilantului anual al institutiei.

"O sa ma intrebati sigur si de nereusite. Una dintre nereusite e aceea ca dubla comanda in sistemul sanitar se mentine (CNAS si Ministerul Sanatatii n.r.). O singura comanda ar fi mult mai benefica. A avea un sistem bicefal cu doua institutii care reglementeaza in acest domeniu nu cred ca in momentul actual este benefic", a declarat Cseke Attila.

Pana in prezent, sumele colectate de la cetateni din contributia la sistemul de asigurari de sanatate se varsau in bugetul unic al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate de unde se redistribuiau in teritoriu. Dupa modificarile aprobate pentru anul 2011, 60% din contributiile colectate in fiecare judet vor ramane la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, doar 3% se vor indrepta catre CNAS pentru cheltuieli administrative, iar restul de 37% se vor indrepta catre un fond de redistribuire care sa aloce bani judetelor unde cheltuielile cu sanatatea sunt mai ridicate.

Intrebat care e obstacolul in calea imposibilitatii MS de a gestiona singur fondurile din sanatate, ministrul a raspuns "Aceasta este decizia deocamdata. Multumesc mult" si a parasit sala de conferinte.

CNAS are responsabilitatea de a administra fonduri de circa patru miliarde de euro anual, iar de la 1 ianuarie 2011 consiliul de administratie al CNAS a fost redus de la 17 membri la sapte: patru reprezentanti ai statului (unul numit de Presedintele Romaniei si trei numiti de primul-ministru, la propunerea ministrului Sanatatii); un reprezentant al confederatiilor patronale; un reprezentant al confederatiilor sindicale; un reprezentant numit de Primul Ministru, cu consultarea Consiliului National al Persoanelor Varstnice.

Circa 8.000 de medici romani au plecat sa lucreze in strainatate din 2007 pana in prezent, conform Colegiului Medicilor, iar numarul lor creste de la an la an. Daca acum trei ani, paraseau tara sub o mie de doctori pe an, ritmul de crestere a fost dublu de la an la an. Romania a ramas cu 41.000 de medici cu drept de libera practica si inca 14.000 de rezidenti si pensionari. Datele Colegiului Medicilor arata ca media de 1,9 medici la mia de locuitori ne situeaza pe ultimul loc la nivelul Uniunii Europene, iar cat timp doctorii sunt in continuare dispusi sa-si faca oricand bagajele, indicatorul va mai avea de suferit.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sanatate,
bilant,
2010,
Cseke Attila,
minister,
realizari
/actualitate/politic/ministrul-perfect-cum-isi-reproseaza-cseke-attila-o-singura-nerealizare-in-sanatate-in-2010-7868391
7868391
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.