Marile probleme ale bugetului: achizitiile publice si lobby-ul furnizorilor de medicamente

Autor: Mihai Mitrica Postat la 23 iulie 2011 28 afişări

Romania a ajuns in aceasta saptamana in situatia aparent paradoxala de a-si refuza accesul la fondurile europene pentru care exista proiecte deja depuse.

Ca urmare a prezentarii raportului de monitorizare pe justitie al Comisiei Europene, presedintele Traian Basescu a anuntat ca a cerut Guvernului sa nu mai trimita facturi spre decontare catre Bruxelles pentru lucrari din orice domeniu, mai putin agricultura. Atitudinea presedintelui nu are vreun alt scop decat protejarea intregului pachet bugetar alocat Romaniei, intr-o perioada in care la Bruxelles au inceput deja discutiile despre urmatoarea executie bugetara comunitara 2014-2020.

Dupa cum a explicat si presedintele, autoritatile romane vor verifica din nou toate documentele de decontare a banilor europeni, pentru a preveni situatiile in care organismele de la Bruxelles descopera nereguli si blocheaza fondurile pe linia respectiva, urmand sa diminueze si suma alocata pentru urmatoarea executie bugetara.

O concluzie care decurge din acest discurs al presedintelui este ca autoritatile de la Bucuresti sunt deja constiente de amplitudinea posibilelor erori si vor cauta sa reduca pe cat posibil inca de la faza nationala numarul cazurilor de dosare respinse la decontare.

O alta linie a discursului prezidential a atacat lobby-ul producatorilor internationali de medicamente care isi cer onorarea facturilor restante de catre spitale si case de asigurari; iritat probabil de amintirea acestui subiect de catre FMI in discutiile despre arieratele din economie, Basescu a cerut public Guvernului sa nu mai achite nicio factura a acestor producatori pana nu va fi reglat sistemul de achizitii, adica, data fiind cunoscuta eficienta a acestui tip de reforma, pana la calendele grecesti.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/marile-probleme-ale-bugetului-achizitiile-publice-si-lobby-ul-furnizorilor-de-medicamente-8518613
8518613
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.