Lupta cu justitia

Postat la 08 decembrie 2009 12 afişări

Doua ipoteze au devenit aproape axiome la sfarsitul saptamanii trecute, la finalul campaniei electorale pentru cel de-al doilea tur: oricare va fi scorul certificat de Biroul Electoral Central, el va fi foarte strans si, oricare va fi presedintele validat in functie, el va porni un razboi cu un segment important al aparatului de justitie.

Dezbaterea televizata - singura, de altfel, dintre cei doi candidati - a marcat apogeul strategiei presedintelui Traian Basescu de demonizare a celor din jurul contracandidatului sau, in special a lui Sorin Ovidiu Vantu. Punctul pierdut de Geoana cu acest prilej a fost indelung dezbatut de comentatori ca avand o importanta semnificativa in ecuatia votului final.

Coincidenta a facut ca, in aceeasi zi, ambii candidati sa se pronunte asupra unor chestiuni importante care tin de functionarea Justitiei. Intr-un interviu, Mircea Geoana a anuntat ca daca va ajunge presedinte il va pastra pe Daniel Morar la conducerea Departamentului National Anticoruptie, dar o va inlocui pe Laura Codruta Kovesi din postul de procuror general al Romaniei. O miscare de inteles, s-a spus, dat fiind ca Parchetul General este institutia care gireaza dosarele penale ale demnitarilor, in special parlamentari, capitol la care PSD are de luat o revansa substantiala in fata rivalilor. De aici e foarte probabil sa inceapa si controversele legate de posibila intentie a lui Geoana, care nu are o justificare plauzibila pentru o astfel de masura, chiar inaintea unui raport al CE ce va evalua starea justitiei romanesti.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a anuntat ca in cazul realegerii nu o va numi pe Lidia Barbulescu in functia de presedinte al Inaltei Curti de Justitie si Casatie, desi aceasta a fost desemnata cu majoritate de voturi pentru respectiva functie de catre Consiliul Superior al Magistraturii. Desi misiunea presedintelui in acest caz este mai mult formala, el avand doar de semnat un decret de numire pe baza propunerii CSM, e foarte probabil ca - in cazul realegerii - presedintele va aplica tactica folosita in lupta cu Parlamentul pentru desemnarea premierului, cand s-a opus, la fel, unei majoritati care solicita un alt candidat de prim-ministru.

Pe scurt

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/lupta-cu-justitia-5164277
5164277
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.