Europarlamentarul Renate Weber critică "frăţia" PSD-PDL pentru "nenorocirea de proiect de la Roşia Montană"

Postat la 01 septembrie 2011 39 afişări

După ce "a zăcut ceva vreme prin Parlament", acum pare să se grăbească adoptarea unui proiect de modificare a Legii minelor, iniţiat în 2009 de un senator de la PSD şi unul de la PDL şi care "este categoric mingea ridicată la fileu preşedintelui Traian Băsescu pentru ca nenorocirea de proiect de la Roşia Montană să se poată întâmpla", afirmă europarlamentarul Renate Weber.

"De ce acum? Pentru că preşedintele grupurilor personale de interese, că al românilor categoric nu mai e, tocmai s-a declarat în favoarea exploatării aurului de la Roşia Montana", scrie pe blogul său Renate Weber, fruntaş PNL şi fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu.

Proiectul de lege iniţiat de Toni Greblă, preşedinte PSD al Comisiei Juridice din Senat, împreună cu Ion Ruşeţ, senator PDL, de modificare a Legii minelor este "făţiş cu adresă pentru Roşia Montană Gold Corporation" şi constituie un exemplu pentru "cum îşi pot bate joc unii de România", consideră Weber.

La articolul 102, proiectul lui Greblă şi Ruşeţ prevede că se declară de utilitate publică 'lucrările miniere pentru exploatarea substanţelor minerale utile, care se execută în baza unei licenţe de exploatare". "Să expropriezi numai pentru că cineva are o licenţă de exploatare? Fără nicio condiţie privind interesul public!", comentează europarlamentarul.

Articolul 103 prevede că pentru lucrările declarate de utilitate publică în condiţiile art. 102, expropriator este statul român, prin titularii licenţelor de exploatare, operatori economici, ceea ce înseamnă că statul va fi reprezentat automat de firme private.

Articolul 108 prevede că plata despăgubirilor pentru imobilele ce urmează a fi expropriate se face de către titularul de licenţă direct titularilor de drepturi reale, în numerar sau prin consemnarea sumelor într-un cont bancar la dispoziţia acestora. "Dupa ce că îţi ia proprietatea, statul nu te mai despăgubeşte el, ci trasează sarcina deţinătorului de licenţă", remarcă Weber.

Proiectul mai propune ca judecarea cauzelor ce au ca obiect exproprierile pentru exploatări miniere să fie făcută cu precădere, iar termenele stabilite în cursul judecăţii de către instanţele învestite să nu fie mai mari de 7 zile. Instanţa competentă poate suspenda executarea unui act emis în procedura exproprierii dacă se depune o cauţiune de 10% din cuantumul sumei contestate, iar în cazul cererilor al căror obiect nu este evaluabil în bani, o cauţiune de până la 10.000 de lei.

"Vă daţi seama că prin acest proiect accesul la justiţie e practic anulat? Sper sincer ca Parlamentul României să nu adopte această neruşinare de proiect de lege", conchide Renate Weber.

Toni Greblă s-a pronunţat chiar în această săptămână în favoarea proiectului exploatării de la Roşia Montană, cu argumentul că nu va exista nicio poluare cu cianuri, atâta vreme cât apa din lacurile de decantare chiar se va putea bea.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/europarlamentarul-renate-weber-critica-fratia-psd-pdl-pentru-nenorocirea-de-proiect-de-la-rosia-montana-8682508
8682508
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.